Oppositionspartiernas alternativa budgetförslag

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har presenterat sina alternativa budgetförslag. Jagvillhabostad.nu har tagit en titt på motionerna.

De tre oppositionspartierna menar att regeringen har övergett den sociala inriktningen av bostadspolitiken. De vill återinföra bostadspolitik som politikområde och formulera om de bostadspolitiska målen. (S) och (V) vill införa investeringsbidrag för byggnation av billiga hyresrätter och studentbostäder, med villkoret att produktionen och driften av nya fastigheter ska vara miljövänlig. (V) vill skärpa kraven på kommunerna att upprätta bostadsförsörjningsplaner och vill att högskolor och universitet ska delta i upprättandet av planerna. (V) föreslår också att mark som upplåtits för bostadsbyggande ska kunna tas tillbaka om det inte byggs under en viss tid, och att detaljplaner bör kunna villkora byggandet av hyresrätter.

(S) vill tillsätta en nationell ungdomsbostadssamordnare. Ungdomsbostadssamordnaren ska kartlägga de hinder som finns för unga och studenter att skaffa ett eget boende, belysa hur kommunerna lever upp till sitt ansvar för bostadsförsörjningen och hur den använder sina egna bostadsföretag för att stödja ungdomars inträde på bostadsmarknaden, se över behovet av övergripande nationell information om lediga bostäder och vilka insatser som kan stimulera omflyttning och få igång flyttkedjor och granska problem på andrahandsmarknaden.

Andra frågor som oppositionens motioner om bostadspolitik tar upp är rättvis bostadsförmedling, effektiva och demokratiska planprocesser, aktiv markpolitik och en översyn av neutraliteten mellan upplåtelseformerna.

Regeringspartiernas motioner om bostadsmarknaden berör framför allt äganderätter, bostadsrätter och egnahem.

Jagvillhabostad.nu har tidigare kommenterat budgetpropositionen – läs mer här!