Nya hyresrätter för dyra för unga

Andelen hyresrätter bland planerade nybyggen i Stockholm slår rekord. Men många bostadssökande gläds inte eftersom hyrorna i Stockholm stads bostadskö har ökat med upp till 80 procent på tio år. Hanna Fürstenberg Danielsson letar febrilt efter ny lägenhet.

Det är lite svårt att höra vad hon säger. Hanna Fürstenberg Danielsson står inne på toaletten och guidar oss hur vi ska köra. Hennes man Richard Danielsson, som är musiker, jobbar med en låt och hon kan inte gå undan någon annanstans i ettan på 26 kvadratmeter på Södermalm.

De har varit ihop i tolv år, men har ännu inget stabilt boende. Nu har Hanna Fürstenberg Danielsson pluggat klart och de tvingas ut ur den centrala, men dyra, studentbostaden.

–Vi letar febrilt efter något nytt. Helst vill vi bo i hyresrätt, det är så fruktansvärt dyrt att köpa. Dessutom sade banken att jag måste gå in med 25 procent i kontantinsats. Vem har det när man precis slutat plugga?

Paret har stått i stadens bostadskö i fem år, men de möjliga lägenheterna är få.

–De nybyggda som har kortare väntetid är väldigt dyra. Du måste ofta tjäna tre gånger så mycket som hyran. Man får väl spela på Triss för att få någonstans att bo.

Enligt länsstyrelsen ser sig var femte stockholmare som trångbodd. Och det blir trängre. Varje dag kör två fulla SL-bussar med nya stockholmare in i staden. Och många drömmer om en hyresrätt. Enligt en Sifo-undersökning från i våras vill 80 procent av stockholmarna att nya hyresrätter prioriteras framför bostadsrätter.

Och efter år av fokus på bostadsrätter, som minskat andelen hyresrätter från 62 procent till 46 procent på tio år, sker en förändring.

Statistik från exploateringskontoret visar att tre av fyra bostäder som staden har markanvisat hittills i år gäller hyresrätter. För fem år sedan var det bara fyra av tio.

Terje Gunnarsson på Hyresgästföreningen i Stockholm välkomnar utvecklingen.

–Förhoppningsvis leder det till fler hyresrätter. Trycket är gigantiskt.

Terje Gunnarsson ser två orsakerna till rekordet. Dels ett ökat politiskt tryck, dels en kärvare bostadsmarknad där folk får svårare att låna pengar. Då satsar byggjättarna på hyresbostäder.

Men för många i kön hjälper inte de nya hyresrätterna. De har inte råd. SvD:s genomgång visar att på tio år har snitthyran på en lägenhet i Stockholms stads bostadskö ökat med 80 procent i innerstaden och 50 procent i ytterstaden.

Orsaken: Runt 100000 billigare äldre hyresrätter har ombildats och, delvis, ersatts med drygt 20000 nybyggda. De nya hyresrätterna kostar i snitt 11540 kronor per månad och skillnaden i hyra för en genomsnittlig hyres-rätt före ombildning jämfört med för en nyproducerad är över 40 procent.

–Nyproduktionskostnaderna är all time high, incitamentet att producera billiga hyresrätter är inte direkt jättestarkt, säger Terje Gunnarsson.

Även om sökande kan tänka sig att bo i de dyrare bostäderna så får många nej. Terje Gunnarsson tar emot många samtal från personer som nekas då värden kräver en mycket hög månads- inkomst.

Hanna Mörck på jagvillhabostad.nu tycker att det byggs för dyrt och för oflexibelt. Hon sågar även idén med att flyttkedjor ska lösa bostadsbristen för unga. Tanken går ut på att de som vill och kan tar de nybyggda lägen-heterna och lämnar plats i äldre lägenheter.

–Men det är så stor konkurrens att få kan räkna med att få en bostad över huvudtaget och få vill släppa sina äldre billigare lägenheter. Unga har svårt att konkurrera utan möjlighet att ackumulera kapital, kötid hos bostadsförmedlingen, referenser från tidigare boende och utan fasta jobb, säger hon.

Lars Svärd, som sitter för Moderaterna i exploateringsnämnden, säger att det är ett politiskt mål att få upp andelen hyres- rätter.

Han tycker dock inte att man har ombildat för många, billigare, hyresrätter.

–Snarare var det bristen på bostadsrätter som gjorde det naturligt med ombildningarna. Men det flyttar in otroligt mycket människor och vi måste bygga mer.

Men hur ska folk har råd med de nya rekorddyra hyresrätterna?

–Vi försöker göra allt för att hålla nere kostnaderna. Vi vill alla se en fungerande flyttkedja, men måste jobba hårdare och hålla bostadsbyggandet uppe i allmänhet och för hyresrätter i synnerhet.

 

Nyhetsartikel av Hannes Delling, i Svenska Dagbladet, 2012-07-27