Tips för bostadsökande

Kunskap är makt

Vi tror att mycket skulle ändras på bostadsmarknaden om alla bara visste sina rättigheter och följde gällande regler. Bostadsmarknaden är kaosartad och hyreslagstiftningen är på sina ställen ganska komplicerad. Att sätta sig in i allting tar tid, och det gör att många inte vet vad som gäller. Detta ger utrymme för en utbredd omoral och i värsta fall ett utnyttjande av dig som inte har så bra koll.

Därför erbjuder jagvillhabostad.nu en guide genom denna bostadsdjungel, en kunskapsbas med information som vi tror kan hjälpa dig att stå upp för din rätt.

Här reder vi ut begrepp som ”bruksvärde” och ”bostadsförsörjningsansvar”, vi förklarar vad hyresnämnden gör och vad allmännyttan är för något. Vi förklarar även vad som är skillnaden på olika boendeformer och hur andrahandsmarknaden fungerar.

Du kan ladda ner ansökningsblanketter och kontrakt för andrahandsuthyrning, och vi går igenom regelverket som gäller när du hyr eller hyr ut din lägenhet.

Vi tipsar om akutboenden och listar de största hyresvärdarna i din stad, samt ger tips och råd som kan underlätta tillvaron som bostadslös. Plus en hel del annat.

Sidan uppdateras löpande och om du tycker att vi glömt nåt som du undrar över är du välkommen att maila oss på info@jagvillhabostad.nu