Hyra i andrahand – tänk på!

Undvik att hyra av personer som:

  • inte vill ge ett skriftligt hyreskontrakt
  • inte går med på att visa upp ett godkännande från värden eller bostadsrättsföreningen om andrahandsuthyrning.
  • inte går med på att andrahandshyresgästen betalar in direkt på ett konto eller får ett riktig kvitto på hela den betalade hyran.
  • tar ut oskäligt hög hyra, det finns bestämda regler för hur mycket man får ta ut i andrahand. Olika regler gäller för hyresrätt och bostadsrätt.
  • vill ha mer pengar än vad som står på ett eventuellt skriftligt kontrakt, dvs svarta pengar.
  • inte låter dig göra en besiktning av lägenheten och skriver under besiktningsprotokollet.

Visa att du kan betala hyran
Det är möjligt att förstahandshyresgästen kräver kreditupplysning för att se att du inte har tidigare betalningsanmärkningar. En privatperson kan gratis begära att få kreditupplysning på sig själv en gång om året.

Dokumentera att du betalt hyran
Det är viktigt dokumentera att hyran betalts. Att betala in hyran på ett konto gör att du har lättare att visa exakt hur mycket du har betalt. Vid kontant betalning se till att få ett kvitto med vem som har betalat, hur mycket och till vem, och se till att få din hyresvärds (förstahandshyresgästen/bostadsrätthavaren) underskrift. Om du får problem med din hyresvärd och behöver bevisa att du betalt hyran eller om du betalat för hög hyra och söker att få hyran prövad i hyresnämnden så behöver du kvitton, kontoutdrag och liknande som kan visa att det du menar har hänt, också har hänt.

* * *

Länkar:
Hyresnämnden
Skatteverket