Bostadsrätt

Fördelen med att köpa en bostadsrätt är att man då äger en del av fastigheten. Bostadsrätten kan byggas om, renoveras, målas och ändras på ganska fritt, eftersom det räknas som din egendom.

Det kan också vara en investering, om man spekulerar i att ett visst bostadsområde kommer bli attrakivt i framtiden, och att bostadsrätterna därför kommer öka i värde, eller om man genomför stora renoveringar av lägenheten som höjer värdet. Nackdelen är att det ofta är ganska dyrt, inget de flesta människor klarar utan stora banklån. Dessutom riskerar du att göra en dålig affär om du inte har bra koll på bostadsmarknaden, om bostadsrättsföreningen visar sig ha usel ekonomi eller inte har råd med nödvändiga renoveringar.

Bostadsrättspriserna har stigit kraftigt de senaste åren. Anledningen är bland annat bostadsbristen. Enligt Aftonbladet den 15 april 2004 steg priset på bostadsrätter med 11 procent i snitt i hela landet jämfört med första kvartalet förra året. I Malmö och Göteborg ökade priserna med 23 respektive 25 procent och i Stockholm med tio procent.