Hyresrätt

Fördelen med att hyra en lägenhet är att du får en bostad utan att behöva hosta upp en massa pengar på ett bräde, vilket många varken klarar av ekonomiskt, eller helt enkelt inte vill göra. Dessutom är det den boendeform som unga efterfrågar allra mest idag, eftersom den innebär att man är rätt så flexibel, lätt kan flytta till nya studier, arbeten, partner eller vad det nu kan vara.

Nackdelen är att det är så svårt att få tag i lediga hyresrätter idag, och om du får ett förstahandskontrakt så får du inte ändra hur du vill i lägenheten utan värdens tillåtelse. Har du inte värdens formella godkännande kan det i värsta fall ligga till grund för en vräkning kombinerat med krav på att du återställer den i originalskick innan du flyttar ut.

24 a § Bostadshyresgäster har rätt att på egen bekostnad i lägenheten utföra målning, tapetsering och därmed jämförliga åtgärder. Minskar därigenom lägenhetens bruksvärde, har hyresvärden rätt till ersättning för skadan.

En annan dålig sak med att hyra, skulle väl vara att du aldrig kan sälja bostaden, men eftersom du aldrig lagt ut nåt för kontraktet (utöver den brukskostnad du betalat per månad) finns ingen anledning att göra det heller.

På dagens bostadsmarknad med ett stort underskott av bostäder har det vuxit fram en lukrativ marknad för svarta hyreskontrakt. Men detta är olagligt, omoraliskt och sniket och inget för människor med skam i kroppen.