10 tips för dig som flyttar runt mycket

Det ställer till en hel del problem att flytta runt mellan olika tillfälliga boendelösningar. Det skapar oreda, otrygghet, är tidskrävande och tär på både ekonomi och ens liv. Här följer 10 tips, som vi hoppas ska underlätta för dina flyttar.

1. Anmäl dina flyttar om det är möjligt. En av nackdelarna med att vara bostadslös är att räkningar, brev, information från myndigheter, deklarationen och så vidare, lätt hamnar på olika adresser. En flyttanmälan är gratis och enligt lag är du skyldig att anmäla flytt. Att få posten eftersänd kostar däremot. Men det kan vara värt det, att missa en räkning kan leda till en betalningsanmärkning som gör att du får svårare att få lån längre fram.

Läs mer på www.adressandring.se 

2. Ett billigare alternativ är att skriva sig hos föräldrar eller en släkting dit all post kommer. Då finns en fast punkt där du kan hämta post, och du slipper flyttanmäla varje gång du byter boende.

3. Skaffa internetbank och betala via e-faktura, så slipper du samla ihop posten från olika gamla adresser. Det enda du behöver är att vara ansluten till en internetbank och ha tillgång till en dator med uppkoppling. Dessutom slipper du avgiften på alla räkningsinbetalningar.

4. Glöm inte att kolla upp allt vad gäller el, försäkringar och fast telefoni etc. Det kan dyka upp olika flyttavgifter.

5. Betala inte onödigt mycket i hyra. Hyr du en hyresrätt i andrahand till ockerhyra, så spara alla kvitton och begär en prövning i Hyresnämnden senast tre månader efter att du flyttat ut (se mer under “Leta bostad” eller på Hyresnämndens hemsida).

6. Spara basvarorna, det blir dyrt i längden att köpa nya varje gång du flyttar. Ibland känns det onödigt att släpa på ett halvt paket socker och ett halvätet makaronpaket men i längden blir det billigare.

7. Kom ihåg att få med dig alla dina tillhörigheter när du flyttar. Det blir tröttsammare för varje gång, men är man inte noggrann så kan grejer bli kvar. Om du har olika saker/lådor/möbler i kompisars förråd, hemma hos föräldrar eller magasinerade – skriv en lista! Till slut vet man inte var de finns, och det är trist att bli av med saker man gillar och behöver!

8. Lägg alla viktiga papper på ett ställe, så att allt du behöver ha till hands alltid finns lättillgängligt. Tex betyg, arbetsgivarintyg, försäkringsbevis, ditt senaste CV och så vidare. Samla allt i en pärm och kanke även i en folder digitalt. Fota eller scanna och lägg där du lätt kan komma åt . Om du lägger något på internet, var försiktig så att inte personliga uppgifter blir synliga utan att du vill det.

9. Gör dig av med prylar du inte behöver. Det blir dyrt och omständligt att släpa runt på alla saker. Rensa bort onödiga prylar och möbler, och spara det du verkligen ha. Du kan skänka till Myrorna, Stadsmissionen eller likande. Eller magasinera sakerna hos släkt, vänner eller i ett köpt förråd.

Magasinera prylar

Innan du ger dig iväg och hyr någon kvadrat för dina grejer kan det vara värt att göra en jämförelse. Företagen erbjuder lite olika tjänster och finns i olika delar av landet. Råd och rön granskade lagring 2011 och konstaterar att lagringskadratmetrar är dyrare än bostadskvadratmetrar.

Shurgard har magasinering omkring storstadsregionerna i Sverige. Karta finns på hemsidan. De säljer även flyttkartonger.
Kontakt: 020-012 51 48

Rent a space har magasinering i hela Sverige. På hemsidan finns tipslista och förteckning över flyttfirmor etc.
Kontakt: 020-64 31 00

Jaba Magasin har magasinering, flytthjälp, och flyttkartonger i hela landet. Flytt utomlands kan också fixas. Vid magasinering kan man välja mellan att åka till Jaba eller låta lådan komma till flytten.
Kontakt: 08-38 02 70

City Self-storage har magasinering i Stockholm och säljer även flyttkartonger. Kedjan finns även i andra länder.
Kontakt: 0200-22 50 70

Minilager i Stockholm AB magasinerar i Stockholm och har konkurrenskraftiga priser.
Kontakt: 08-87 25 55, ab.minilager@telia.com

10. Ge inte upp hoppet! Sluta inte att skriva till hyresvärdar och fråga efter förstahandskontrakt, ring på annonser, håll ögonen öppna efter mer långsiktiga lösningar. Det kan verka helt hopplöst, och det är svårt, men den som kämpar på och är insisterande och tjatig, är också den som till slut brukar lyckas!

Lycka till!