Akuta lösningar för dig som är nybliven bostadslös

Vandrarhem

Att bo på vandrarhem är dyrt i längden och dessutom ganska opraktiskt. Det är inget vi rekomenderar men vi har varit bostadslösa själva och vet att om man står på gatan och inte har nån annanstans att ta vägen under ett par veckor kan det vara det sista alternativet innan man bestämmer sig för att slagga på nattbussen.

Allmänt gäller att vandrarhemmen har ett kök där man kan laga egen mat och de flesta har ingen övre gräns för hur länge man får bo, med reservation för några undantag som helst ser korta bokningar. Vissa tar betalt för lakan, andra inte. Några erbjuder gratis tvätt och en del har inte ens möjlighet att låta gästerna tvätta. För specifika uppgifter, ring och fråga.

Det finns många vandrarhem runt om i Sverige och storstäderna och priserna kan variera. Leta i storstädernas kranskommuner för att hitta lägre priser. Det finns olika guider att använda sig av. Googla är också en idé.

Vandrarhemsguiden – listar och beskriver vandrarhem.

Svenska Turistföreningen – vandrarhem i hela landet.

Vandrarhem -listar vandrarhem i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vandrarhemskartan – boende recenserar vandrarhem.

Vandrarhem Stockholm – guide till vandrarhem i Stockholm.

Vandrarhem Göteborg – guide till vandrarhem i Göteborg.

SVIF – Sveriges vandrarhem i förening, listar vandrarhem.

Turistmål.se – listar vandrarhem mm.

Vissa vandrarhem går att boka direkt på länkarna, andra via vandrarhemmets hemsida. Ett ofta smidigt alternativ för jämförelse av priser och bokning på internet är genom Booking.com eller genom hostels club.Vissa vandrarhem går bara att boka genom att ta kontakt direkt genom mejl eller telefon.

Det kan finnas regler om att man inte får stanna mer än fem nätter eller liknande men om det funkar bra kan de vara schyssta och acceptera uppåt två veckor.

Camping

Ett annat tips som kan funka på sommaren och tidigt på hösten, är att kolla upp campingplatser. De har ofta små stugor som kan vara rätt billiga och lite mer privata än ett vandrarhem.

Soffsurfa

Vi vill inte rekommendera att lösa bostadsbrist med att sova på andra människors soffor. En soffa är en dålig ersättning för en riktig bostad. Tränga ihop sig hos vänner kan bli tungt i längden för alla inblandade. Det går att hitta soffor att slagga på genom Coachsurfing. Men syftet med nätverket är snarare att träffa nya vänner och en anorlunda resa än att lösa bostadsbristen så förvänta dig inte en lösning för mer än någon natt.

Vi vill gärna har fler tips på billigt boende på just din ort, skriv ett mail till info@jagvillhabostad.nu!