Så slipper du bli blåst som hyresgäst

När det är ont om bostäder finns det fulingar som utnyttjar desperata bostadsjägare. Nätverket jagvillhabostad.nu och DN.se listar fem fallgropar du bör undvika att trilla i.

1. Kolla upp hyresvärden. Om det är en privatperson kan du alltid googla den och du kan också be att få personnumret. Då kan du om du blir misstänksam kolla upp hyresvärden genom att ringa till Kronofogden och se om han eller hon har någon betalningsanmärkning. Om du ska hyra av ett bostadsföretag kan du kolla att det inte är svartlistat. Svarta listan finns på Hem & Hyras hemsida.

2. Om du erbjuds att vara inneboende ska du se upp med både för hög och för låg hyra. Det är inte rimligt att du ska betala halva hyran om du till exempel bara har en liten del av en bostad. Om det är en hyra som låter för bra för att vara sann – så är den också ofta det. Se upp för att hyresvärden vill ha någon form av gentjänst från dig.

3. Betala inte förskottshyra utan att ha fått en (fungerande) nyckel eller ett bindande kontrakt, om du inte verkligen vet att du kan lita på en person. Se till att du får ett kvitto på att du betalat. Ett handskrivet papper med underskrifter duger bra.

4. Var överens om vad som gäller och se till att skriva kontrakt. På jagvillhabostad.nu finns ett andrahandskontrakt att ladda ner.

5. Hyresvärden har inte rätt att ta ut en överhyra, oavsett om det är en bruksvärdeshyra (hyresrätt) eller en kostnadstäckande hyra (bostadsrätt mm.). Du kan vända dig till Hyresnämnden för prövning och för att få hyran sänkt. Men för att slippa gå så långt är det viktigt att vara på sin vakt och veta sina rättigheter från början.

Källa: jagvillhabostad.nu och Mia Halleröd, Dagens Nyheter
Uppdateratad: 2013-02-05