Bulvanuthyrning

Om den man hyr av bara är en skugga…

Vad innebär bulvanuthyrning?
Något som blir allt mer vanligt som följd av bostadsbristen är att fastighetsägaren hyr ut i andrahand direkt till hyresgästen. Istället för att ge hyresgästen ett förstahandskontrakt så sker andrahandsuthyrningen via en så kallas bulvan – någon som har förstahandskontrakt i lägenheten men som aldrig har bott där eller haft för avsikt att bo där. Det är istället ett “sken-boende” bara för att fastighetsägaren ska slippa skriva ett förstahandskontrakt till hyresgästen.

Varför används bulvaner?
Anledningen till att fastighetsägaren använder en bulvan är för att hyreslagen är väldigt stark för förstahandshyresgäster. Det ska till mycket för att fastighetsägaren ska kunna säga upp ett förstahandskontrakt. Genom att hyra ut sina lägenheter i andrahand istället kan man skriva tidsbegränsade kontrakt, inte heller ställer andrahandshyresgästen krav på samma sätt som den som bor i förstahand. Om lägenheten skulle behöva renoveras så kommer knappast andrahandshyresgästen att ställa de kraven på fastighetsägaren eller värden.

En annan anledning till att fastighetsägare ger falska andrahandskontrakt är för att kollen på hyresnivån är mycket mindre. Som andrahandshyresgäst har man inte samma rättigheter och är dessutom i en utsatt position vilket gör att man ställer mindre frågor om hyresnivåer och andra villkor som ges. Ett sätt att tjäna mer pengar helt enkelt.

Hur tar man reda på om den man hyr av bara är ett namn på pappret?
Det här kan ju vara lite knepigt eftersom fastighetsägaren och värden knappast kommer att erkänna att det egentligen inte är någon som bor i lägenheten. Men det går alltid att snoka runt lite. Ofta använder sig fastighetsägarna av någon släktning som kanske aldrig ens satt sin fot i lägenheten. Det är alltid värt att fråga grannarna. De brukar ha koll på om det varit många som bott i lägenheten. Fråga om de känner till personen som har förstahandskontraktet, om de aldrig sett personen trots att de bott fyrtio år i huset är det ju lite skumt. Eller om den som står på kontraktet sedan länge är skriven och bor på en annan adress och dessutom är brorsa till fastighetsägaren… Då är det läge att reagera.

Vad ska man göra om man inser att förstahandsinnehavaren är en bulvan?
Man kan begära att få en prövning i tingsrätten. Men det är viktigt att verkligen undersöka saken ordentligt innan man går till domstol. Dels behöver man en advokat och det kostar pengar. Sen gäller också att om man skulle ha fel, och fastighetsägaren vinner processen så blir man skyldig att betala sina egna men också motpartens rättegångskostnader.

Men är man säker på sin sak så kan det vara värt att driva processen. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få gratis hjälp av erfarna jurister att driva sin process. Vad som ingår i medlemsskapet är att man slipper betala advokatkostnaderna, det egna ombudets kostnader är alltså täckta. Dock gäller fortfarande att om man skulle förlora målet så blir man skyldig att själv betala rättegångskostnaderna.

Förstahandskontraktet kan bli ditt
Visst kan det känna jobbigt att gå till domstol och driva sin sak, men om man vet att det handlar om bulvanuthyrning så kan det verkligen löna sig. Går det att bevisa att fastighetsägaren hyrt ut lägenheten i andrahand genom att skriva lägenheten på en bekant eller släkting utan avsikt att bo där, så tillfaller rätten till lägenheten, dvs ett förstahandskontrakt, oftast den som bor där. Och vad ett förstahandskontrakt är värt… Det är inte lite det!