Historia

Jagvillhabostad.nu bildades den 17 februari 2001. Ett gäng unga bostadssökande som stod i Stockholm stads bostadsförmedling blev inbjudna till ett möte hos Hyresgästföreningen i Storstockholm för att diskustera bostadsmarknaden i Stockholm. Deltagarna på mötet kom fram till att man ville starta ett nätverk för att försöka lyfta frågan om bostadsbristen bland unga och innan mötet var slut hade jagvillhabostad.nu bildats.

I början av organisationens historia slet nätverket för att överhuvudtaget få beslutsfattare och andra aktörer att diskutera bostadsbristen för unga, frågan var i princip död. 2002 åkte jagvillhabostad.nu till politikerveckan i Almedalen för första gången och har varit där varje år sedan dess. 2004 blev vi nominerade till årets opinionsbildare i Almedalen. Saker och ting började lossna. Nu är nätverket inbjudet till de flesta bygg- och bostadsseminarier, ofta som föredragshållare eller medarrangörer.

Under åren har organisationen vuxit konstant i antalet medlemmar och också fått fler lokalavdelningar. 2003 bildades jagvillhabostad.nu Göteborg, hösten 2005 jagvillhabostad.nu Malmö, 2011 jagvillhabostad.nu Uppsala och Umeå.

2003 startade jagvillhabostad.nu ett byggprojekt i Huddinge utanför Stockholm tillsammans med Huge Fastigheter. Resultatet blev 31 lägenheter för unga mellan 18-35 år med Stockholm läns lägsta nyproduktionshyror! 2009 inleddes arbetet med ett hus på Björketorpsvägen i Stockholm. Projektet drevs i samarbete med med Stockholmshem och AQ Arkitekter men stannade upp då bygglovet inte gick igenom. 2011 drev vi kampanjen Bo bra på yngre dar i samarbete med Arkitektstudenterna och SSCO. Resultatet blev 50 miljoner kronor för innovativa byggprojekt för bostäder för unga – Stöd till innovativt byggande av bostäder för unga.  Idag driver vi byggprojektet SNABBA HUS som vi genomför tillsammans Svenska Bostäder.

Vi har gått från att vara ett litet nätverk med stora ambitioner till ett stor organisation med ännu större ambitioner. Organisationen utgör en plattform för unga bostadssökande som vill göra sin röst hörd.