Villbo i Huddinge

villbo

Om Villbo
I Huddinge, på Klockarvägen 17, utanför Stockholm har jagvillhabostad.nu tillsammans med Huddinge kommuns kommunala bostadsbolag – Huge Fastigheter AB – genomfört ett byggprojekt för och av unga. Resultatet blev 31 hyreslägenheter med Stockholms läns lägsta nyproduktionshyra 2007. En tvåa på 48 kvadratmeter kostade då 4 352 kronor. Den 4 december 2007 invigdes huset, och självklart rapporterade media om det. Se ett urval av artiklarna genom länkarna uppe till höger.

Jagvillhabostad.nu tog redan 2003 initiativ till huset VillBo genom att kontakta Huddinge kommun och Huge fastigheter AB med våra idéer. Organisationen var redan då övertygad om att en del av nyproduktion måste riktas direkt till unga och att kostnaderna gick att sänka avsevärt, men vi möttes av ett kompakt motstånd och mantrat “Det är för dyrt att bygga för unga, unga borde bo i de billigare äldre husen i stället”. Problemet är att det är så många andra som också vill bo i de billigare äldre husen att unga utkonkurreras och hänvisas till den betydligt dyrare andrahandsmarknaden. Så vi bestämde oss för att visa att det går att bygga direkt till unga.

Organisationen var med i hela processen för att pressa kostnaderna, hitta nya lösningar och framförallt för att ge unga en chans att vara med och påverka bostadsbyggandet. Målet var att producera bostäder till bra kvalitet men till en billig hyra för bostadssökande mellan 18-35 år. Sluthyran fanns med i arbetet hela tiden och vi ville gärna hamna kring 900-1100 kronor per kvadratmeter och år.

Inflyttningen
I december 2007 flyttade de första hyresgästerna in. Hälften av lägenheterna förmedlades av Stockholms Stads Bostadsförmedling och resterande genom Huges interna kö. VillBo är inget kategoriboende med tillkommande tröskeleffekter då man måste flytta när man uppnår en viss ålder. Istället är lägenheterna utformade för att locka vår målgrupp. För att få en lägenhet måste man vara minus 35 år men när man har flyttat in får man bo kvar så länge man vill.

Hyrorna för 2007 blev:
1 r o k 33-36 kvm, från 3 577 kr/mån
2 r o k 48 kvm, 4 352 kr/mån

Vill du veta mer om VillBo?
Skicka ett mejl till info[a]jagvillhabostad.nu