Rådgivning

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska ta sig fram på bostadsmarknaden. Här har vi samlat våra vanligaste frågor och svar.

Du kan också kolla in vår guide Egenmakt där vi har samlat våra bästa tips på hur man söker en bostad, smörar för hyresvärdar och påverkar politiker. Här kan du ladda ner hela guiden.

Om du inte får svar på din fråga kan du kontakta oss på info@jagvillhabostad.nu så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig!

FAQ

Ska jag skriva kontrakt när jag hyr i andra hand eller som inneboende?
Ja. Du ska alltid skriva kontrakt när du hyr i andra hand eller som inneboende. Använd gärna en mall för kontrakten och dokumentera eventuella skador på lägenheten och eventuell möblering innan du flyttar in.

Ska jag betala något i förskott innan jag flyttar in?
Nja. Betala bara förskottshyra eller deposition om du ha fått en fungerande nyckel och ett bindande kontrakt.

Finns det någon gräns för hur mycket jag ska betala när jag hyr i andra hand?
Ja det finns en gräns. För en hyresrätt ska du betala samma som förstahandshyresgästen, plus max 15 % för möblering. Om du har betalat mer än det kan du gå till Hyresnämnden och kräva pengar tillbaka i efterhand.
Om det är en ägd bostad kan du räkna ut en skälig hyra genom att kolla upp ett aktuellt marknadsvärde och bostadsrättsavgifter på t ex Hemnet. Dina möjligheter att kräva pengar tillbaka i efterhand är dock små om du hyr ett ägt boende.

Bör jag kolla upp den jag ska hyra av?
Ja, om det är en privatperson kan du alltid söka på personens namn på internet och på sociala medier. Du kan också be om att få personnumret för att kolla personen hos Kronofogden. Om du ska hyra av att bostadsföretag kan du kolla att de inte är med på Svarta listan på hemhyra.se/svarta-listan.

Kan jag ta med mig någon när jag går på visning?
Ja det är helt okej och bra att ta med en vän när du går på visning hos någon du inte känner eller som vittne när du ska skriva på kontraktet.