10 tips för dig som söker bostad

10 tips

Vill du ha 10 snabba tips på saker som är bra att tänka på när du söker bostad; vart ska du börja? Vilka alternativ finns det? Vad kan du tänka på för att maximera dina chanser? Det fixar vi!

1. Kolla upp bostadsförmedlingar

Ett första steg är att kolla upp vilka bostadsförmedlingar som finns i din kommun eller dit du ska flytta. Det kan du bland annat göra på vår sida för bostadssökande. Registrera dig hos de förmedlingar du hittar; kommunen eller regionens bostadsförmedling (om de har en sån), studentbostadsköer och andra förmedlingar. Här är uthyrningen (oftast) laglig och hyran vit. Se till att vara aktiv på sidorna och kom ihåg att betala eventuella avgifter i tid. Värt att kolla upp är också om de använder sig av först-till-kvarn-metoden.

2.  Sök efter privata hyresvärdar

Många privata hyresvärdar har sin egen förmedling och en intern bostadskö. Ofta registrerar du dig via respektive hyresvärds hemsida. Om kontaktuppgifter finns till värden kan du också prova ringa eller maila. Allt fler privata hyresvärdar ansluter sig också till HomeQ. För att söka bostad via HomeQ behöver du registrera ett konto på deras hemsida och fylla i din profil samt skriva ett personligt brev som hyresvärdarna får tillgång till när du anmäler intresse för en lägenhet. 

3.  Andrahandskontrakt

Andrahandskontrakt är ett alternativ om du behöver bostad snabbt och kraven är oftast inte lika höga som för ett förstahandskontrakt. Konkurrensen är dock hård och det är lätt att bli utnyttjad av oseriösa aktörer. Det gäller därför att vara försiktig och ha koll på sina rättigheter:

– Du ska inte betala för mycket i hyra
– Du bör kolla upp hyresvärden
– Be om att få se lägenheten och ta med en kompis
Skriv alltid på kontrakt innan du betalar deposition eller hyra

Är läget akut och du måste ta den där lägenheten där du misstänker att hyran är alldeles för hög kan du göra en anmälan till hyresnämnden i efterhand. Tänk på att spara all dokumentation (t.ex. hyresavier, avtal, skriftlig kommunikation mellan dig och hyresvärden). 

4. Var mindre kräsen med VAR du vill bo

Det är oftast lättare att hitta en lägenhet längre ut från stan eftersom konkurrensen är som hårdast för lägenheter centralt. Titta därför gärna på fler områden, så många som möjligt. Ta reda på hur kommunikationer fungerar, speciellt på kvällar och helger. Kanske går pendeln, tåget eller bussen raka vägen till jobbet, skolan, flickvännen eller bästisen. Åk ut till olika områden för att bilda dig en egen uppfattning!

5. Hyresgarantier

En del kommuner erbjuder hyresgarantier. Det innebär att kommunen går i borgen för en hyresgäst som har tillräckligt god ekonomi för att ha ett eget boende, men som ändå har svårt att få en hyresrätt i förstahand. Ofta beror detta på höga krav från hyresvärdar vad gäller anställning och inkomst. Har du exempelvis jobb men saknar fast anställning kan detta därför vara ett alternativ för dig. Kontakta din kommun och hör dig för om möjligheterna. 

6. Sök boende tillsammans

Ibland är det lättare att hitta en större lägenhet än en 1:a. Genom att söka bostad tillsammans med andra får du fler valmöjligheter, både vad gäller storlek och hyra. Ofta står dock bara en person på kontraktet, vilket kan leda till problem om någon av kompisarna är sen med hyran, eller plötsligt måste flytta. Ett tips är att skriva ett kontrakt om uppsägningstid gentemot varandra. Ni kan också kolla om hyresvärden använder sig av så kallade kompiskontrakt. Bostadsförmedlingen i Stockholm erbjuder exempelvis kompiskontrakt, du kan läsa mer om vad det innebär här.

7. Annonsera själv

Det finns en uppsjö av sidor och forum där du kan annonsera ut att du söker bostad, några av de mest använda är Facebook och Blocket. Du kan såklart också använda den analoga lapp- och tejptekniken i bostadsområden där du kan tänka dig att bo. Många, framför allt studenter, vill hyra ut i andrahand när de reser utomlands, pluggar eller jobbar på annan ort. Men var återigen försiktig – gå aldrig och titta på en lägenhet ensam, det finns många som vill utnyttja desperata bostadssökande.

8. Använd dina kontakter

Ta vara på de kontakter du har själv – sprid ordet på sociala medier och be dina kontakter dela vidare, prata med alla du känner och be dina vänner att hålla ögonen öppna åt dig. Man vet aldrig när något kan dyka upp.

9. Ha dina papper redo

Din blivande hyresvärd vill ofta se en massa papper – se till att ha dem redo för att inte missa chansen. Det gäller oftast personbevis, anställningsintyg, inkomst/bankutdrag, antagningsbevis om du ska börja plugga och referenser från tidigare boenden. Om du misstänker att dina chanser ser halvbra ut kan du också kolla om någon i din närhet kan ställa upp som borgenär.

10. Ge inte upp

Det är helt förståeligt om situationen känns hopplös, men ge inte upp! Behöver du fler tips och råd på vägen kan du kolla in våra andra bostadssökarsidor,  där finns tips på hur du skriver ansökningsbrev till hyresvärdar, info om hur du räknar ut om din andrahandshyra är skälig och mycket mer.