Ansökningsbrev till hyresvärdar

Tips inför brev till hyresvärdar

Exempel på brev hittar du i vår bostadssökarguide Egenmakt. Nedan följer en mer utförlig text på vad du bör tänka på.

Börja med att presentera dig själv , vad du heter och hur gammal du är. Högst uppe i ena hörnet, eller i sidhuvudet på Word, kan du skriva ditt personnummer eller liknande.

Sedan kan du förklara hur du bor i dag, men bara om du tror att det förbättrar dina chanser, annars struntar du i att nämna det. Generellt kan man säga att desperation inte är något hyresvärdar lyssnar till, de blir snarare misstänksamma.

Berätta också varför du söker lägenhet, att du ska börja plugga, att du har hittat jobb eller att du och din partner vill flytta ihop. Tänk på att ge en bra anledning! Om du till exempel måste hitta nytt boende för att du blir utslängd från ännu ett andrahandskontrakt kan skrivas om till att du vill hitta ett långsiktigt boende nära ditt nya jobb eller nära din familj. Undvik också att säga att du och din partner ska provbo, det kan skicka ut signaler om instabila hyresgäster, bättre att skriva att ni vill hitta en gemensam egen lägenhet då ni bott ihop i andra hand eller liknande.

Tänk på att konkurrensen är hård! Hyresvärdar vill oftast ha hyresgäster som bor kvar länge. Det är bra att återkomma till detta i ansökningsbrevet, att du till exempel söker ett fast, långsiktigt boende, att du vill slå dig ner. Använd ord som antyder att du vill bo kvar länge och inte orkar flytta mer.

Hyresvärdar vill också ha folk som vill bo just i en specifik stadsdel, på detta sätt får man hyresgäster som inte är så benägna att flytta vidare igen och man slipper också de mest desperata bostadsletarna. Undvik därför att skriva att du kan tänka dig att bo precis var som helst, även om så är fallet. Ta istället reda på var hyresvärden har lägenheter (tex i norra stan eller i Kungsladugård) och skriv att det är just där du vill bo, kanske på grund av att du har släkt eller vänner just där eller jobbar i närheten, har växt upp där och så vidare. Ett plus är också om du känner till värden ytterligare och kan hänvisa till andra bra egenskaper hos värden som gör att du vill bo just hos denne.

Det som är riktigt intressant är ju hur du ska betala för dig. Det viktigaste för en hyresvärd är att du kan visa att du kommer att kunna betala hyran. Berätta därför utförligt hur det ska gå till, men undvik vissa fällor! I mångas ögon är man i princip arbetslös om man inte har en fast anställning, trots att unga idag oftast inte har en fast anställning. Nämn bara vilken anställningsform du har om du har just en fast anställning. Annars är det mycket bättre att berätta vad du jobbar med och att du kommer klara av att betala en hyra på si och så mycket. Många drar då slutsatsen att jobb betyder fast anställning. Om du har en hygglig eller riktigt bra årsinkomst kan det vara bra att skriva ut beloppet, annars kan du hålla dig till att förklara att du kommer att klara av en hyra.

Om du är student och går på CSN, använd det för att visa att du för flera år framöver har en trygg inkomstkälla, om än liten. Kanske jobbar du extra vid sidan av studierna, berätta om det också. Går du på a-kassa behöver det inte vara kört, det ses också som en inkomst som är relativt stabil och dessutom får du ju snart jobb. Om du går på socialbidrag brukar det generellt vara kört, tyvärr.

Ett annat smart sätt att förbättra sin inkomst i andras ögon är att be någon släkting eller närstående att bli din borgensman. Att gå i borgen innebär ett löfte att betala en skuld för för dig om du har svårt att till exempel betala hyran en månad. Även om du inte tror att du kommer att hamna i den situationen kan det vara bra att till exempel be ens föräldrar bli borgensmän. Värden ser då dig som en tryggare hyresgäst. Mer information hittar du på www.konsumentverket.se.

En hyresvärd kollar oftast upp din ekonomiska historia genom att göra en kreditkoll på dig. Om du har haft eller har betalningsanmärkningar är det lika bra att berätta det i brevet. De allra flesta betalningsanmärkningar bland unga rör mobiltelefonabonnemang och det kan vissa hyresvärdar bortse från om de är betalda i dagsläget. Om anmärkningarna rör obetalda hyror är det oftast kört tyvärr, även om skulden är betald. I det fallet är det bättre att inte nämna det och hoppas på det bästa (och förstås se till att betala hyran i tid!).

Referenser från tidigare boenden är alltid bra, så länge du skött dig vill säga, och är lätt att fixa i efterhand. Det kan räcka med ett telefonnummer eller en signerad A4. Har du hyrt i andra hand av någon lagligt ber du värden intyga att allt gått bra. Om du hyrt olagligt, be den personen du hyrde av att intyga att du skötte dig och betalade i tid etc. Mamma eller pappa är aldrig en bra referens att lämna.

Något annat som en hyresvärd lätt kan kolla upp är om du har blivit prickad i störningsjouren (man vet inte alltid om man är med i registret, men om du har haft fest eller liknande och en väktare kommit till lägenheten, då har du med all säkerhet en prick). Det är snarare regel än undantag om du försöker byta lägenhet med någon att värden kollar detta. Ha en bra förklaring till hands! Kanske firade ni en stor födelsedag, en förlovning eller så, och skruvade ner volymen på festen direkt efter tillsägning och bad sedan om ursäkt personligen till grannarna. Man kan också säga att man blivit oskyldigt utpekat, vilket ofta är fallet då väktaren i sin tur inte rapporter om det var störande eller ej, bara att de har fått rycka ut efter samtal från till exempel en exceptionellt sur granne.

Se till att ha alla dina papper redo! Det finns en mängd intyg som du kan berätta att du har i ansökan men som du inte behöver skicka med men vara beredd att visa upp vid förfrågan:

 

  • Arbetsintyg från din arbetsplats (fråga din chef om du inte har något). Har du många jobb, skicka med alla olika arbetsintyg!
  • Utbetalningsplan från Centrala studiestödsnämnden (den kan du skriva ut på CSN) alternativt antagningsbevis från högskola (den får du i brevlådan alternativt från Antagningsservice antagning.se).
  • A-kassebrev (kontakta din a-kassa).
  • Papper på att du har en borgensman (kolla in Konsumentverket).
  • Referenser från tidigare boende.