För alla ungas rätt att bo tryggt

jagvillhabostad.nu är en ideell organisation som kämpar för ungas rätt till en trygg bostad. För att alla ska ha frihet och makt att forma sitt eget liv. Vi strävar efter en rättvis bostadsmarknad där ungas behov, rättigheter och intressen tas till vara. Vi jobbar aktivt med att göra något åt bostadskrisen genom att ta fram egna bostadsprojekt och informationsmaterial, och genom att driva våra frågor mot politiker och företag.

Upplysning

En del av organisationens verksamhet är att upplysa unga om deras rättigheter på bostadsmarknaden samt hjälpa dem med de medel vi har för att hitta en egen
bostad. Det innebär att vi sammanställer listor på bostadsförmedlingar och andra
aktörer där det går att söka boende. Vi sammanställer även material med tips och riktlinjer för vad man ska tänka på som ung bostadssökande och vi finns tillgängliga för att svara på frågor om boende.

Påverkan

En av organisationens största mål är att skapa strukturell förändring på
bostadsmarknaden. Det innebär att vi strävar efter ett samhälle där alla har rätt till en trygg bostad, även för oss unga. För att skapa denna förändring måste vi opinionsbilda och lobba våra idéer hos beslutsfattare och andra bostadspolitiska aktörer. Därför skriver vi debattartiklar, vi träffar politiker och deltar på seminarium om ungas rätt till en trygg bostad.

Projekt

För att påverka bostadspolitiken på nationell och lokal nivå har jagvillhabostad.nu valt att även att driva egna projekt som har inverkan på bostadsmarknaden. Innovation och ökad kännedom om organisationen är ledord för dessa projekt, som innefattar allt från konkreta bostadsbyggen till initiativ vars syfte är att inkludera unga tidigt i byggprocessen.

Vår politik

Vårt bostadspolitiska program är utgångspunkten för vår politik. I programmet går det att läsa om vår lägesanalys av bostadsmarknaden, om våra ideologiska ställningstaganden och om vår politik uppdelat på statlig och kommunal nivå.

Hur vi jobbar

jagvillhabostad.nu är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som vilar på feministiska, antirasistiska och demokratiska principer. Hos oss får unga mellan 16–30 år en plattform för att påverka både sin egen bostadssituation och bostadspolitiken i stort, utveckla idéer och sprida kunskap om rättigheter på bostadsmarknaden. 

Vilka frågor driver vi?

Bostadsmarknaden i Sverige är dysfunktioneIl och unga drabbas särskilt hårt; det råder bostadsbrist i 204 av 290 kommuner, kötiderna för ett hyreskontrakt i förstahand är långa och trösklarna in på den ägda marknaden höga. I valrörelsen 2022 driver vi därför tre bostadssociala reformförslag som skulle stärka ungas frihet och egenmakt på bostadsmarknaden.

 • 2018

  Ta plats! Ett samarbete mellan jagvillhabostad.nu och Familjebostäder i Göteborg resulterar i en handbok för att inkludera unga i bostadsbyggnadsprocesser

 • 2017

  Snabba Hus - Den första omgången av bostäder färdigställs i Västberga

 • 2014

  Begreppsguiden Bopinion tas fram i samarbete med Riksbyggen och Sveriges byggindustrier

 • 2010

  Vi driver kampanjen ”Vi är många som inte upplever
  bostadsbristen som ett övergående problem”
 • 2008

  Egenmakt - En överlevnadsguide i bostadsdjungeln lanseras

 • 2003

  Vi nomineras till årets opinionsbildare i Almedalen

 • 2001

  jagvillhabostad.nu grundas

Gör som Riksbyggen, Hyresgästföreningen och Bosam och stöd oss i vårt arbete för en mer rättvis bostadsmarknad!