Odell vill ha ägarlägenheter

Sveriges kristdemokrater samlades nyligen i Linköping och där passade bostadsminister Mats Odell på att prata lite bostadspolitik. Bland annat sa han att han vill införa ägarlägenheter.

Mats Odell tror att ägarlägenheter skulle bidra till att minska segregationen i landets “utsatta” områden. Då skulle en enskild hyresgäst kunna köpa loss sin lägenhet medan grannarna fortsätter vara hyresgäster. Redan nästa år ska ägarlägenheter kunna införas i nyproduktionen, men ett införande i det befintliga beståndet kommer ta längre tid. Tidningen skriver:

“-Enligt Mats Odell är de allmännyttiga företagen positiva till ägarlägenheter och han nämner Malmös kommunala bostadsbolag MKB och Botkyrkabyggen som exempel.”

Förutom ägarlägenheter pratade Odell om att stopplagen för ombildande av hyresrätter till bostadsrätter kommer försvinna den 1 juli, samt att man ska införa en hyresgaranti för de personer som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Den 22 mars ska man presentera det förslaget mer i detalj.