Pressmeddelanden

Jagvillhabostad.nu och Sveriges Byggindustrier bjuder in till pressmöte den 25 maj, klockan 11.30 med anledning vår marknadsundersökning om unga vuxnas boende. Det finns alldeles för lite fakta om hur unga bor och hur unga vill bo. Vi vill att det skapas förutsättningar att bygga fler bostäder så att unga får bättre möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är t.ex. inte rimligt att 62 procent av de tillfrågade i hela landet mellan 18-23 års ålder fortfarande bor hemma eller i någon form av boende utan besittningsrätt.

En intressant del av undersökningen handlar om hur unga vuxna vill bo och vad de kan efterfråga, säger Tobias Olsson, lokal verksamhetskoordinator för Jagvillhabostad.nu. Betalningsförmågan är också starkare än många tror, särskilt i storstäderna, där 23 procent redan idag betalar 6000 kr för sitt boende.

Studien om ungas boende och boendepreferenser har gjorts av SIFO Research International. Frågorna har ställts till unga mellan 18-35 år i hela landet. Tittar man på gruppen som är bland de yngsta, mellan 18-23 år, bor totalt 62 procent i boenden utan eget besittningsskydd (studentlägenhet, inneboende, i andra- tredjehand) eller fortfarande hemma. Av dessa vill i princip alla ha ett eget boende inom två år.

Jagvillhabostad.nu har aldrig tidigare gjort en riktig marknadsundersökning, men nu tyckte vi det var dags. Det finns alldeles för många myter om unga bostadssökande, och vi ville ta reda på fakta, säger Sofia Larsson, verksamhetschef för nätverket Jagvillhabostad.nu. Undersökningen visar att det finns en stor grupp unga att bygga för som inget hellre vill än skaffa ett eget boende.

Jagvillhabostad.nu har med huset VillBo i Huddinge visat att det går att bygga bostäder för unga. På hemsidan www.byggmer.nu finns fler pågående exempel. Hemsidan är till för att skapa möten mellan unga bostadssökande och byggbranschen.

Vi anser det värdefullt att få en uppfattning om vad unga efterfrågar för boende. 1,1 miljoner unga födda mellan 1985-1994 ska ut på bostadsmarknaden de närmaste åren. För att ge dem plats på bostadsmarknaden är det viktigt att det skapas förutsättningar att bygga fler bostäder, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor vid Sveriges Byggindustrier.

Pressmötet börjar klockan 11.30, fredagen den 25 maj på Sveriges Byggindustrier, Näringslivets Hus, Storgatan 19, plan 2. Varmt välkomna!

Kontaktpersoner:
Sofia Larsson
Verksamhetschef Jagvillhabostad.nu
0703-01 61 01
info@jagvillhabostad.nu  

Björn Wellhagen
Ansvarig för bostadsfrågor inom Sveriges Byggindustrier
0708-99 58 65
bjorn.wellhagen@bygg.org  

Nätverket Jagvillhabostad.nu är ett politiskt obundet nätverk som främst fungerar som en plattform för unga vuxna som tröttnat på bostadsbristen.

Sveriges Byggindustrier är de enskilda byggföretagens bransch- och arbetsgivarorganisation. För ytterligare information, se Internet www.bygg.org