Många vill ombilda enligt stadshuset

En ny rapport från Stockholms Stadshus AB menar att det är så många som 19 175 hyresgäster i de kommunala bolagen som köar för att få ombilda till bostadsrätter. Det är alltså nästan 20 procent som vill köpa sina lägenheter.

Responsen från oppositionen är att varna för total utplåning av de kommunala bostadsbolagen, medan majoriteten i stadshuset säger att en del av de pengar som försäljningarna ger ska till att bygga nya hyresrätter.

De första värderingarna har kommit av de hus som står först i kön och oppositionen talar om “kraftiga rabatter”. Som svar på detta säger den borgerliga majoriteten att det är stor skillnad att prissätta en hel fastighet och att att sälja enskilda lägenheter.

Det största intresset i ytterförort tillhör Svenska Bostäder, och det handlar framför allt om fastigheter i Östberga, Hagsätra, Kärrtorp, ­Vällingby och Norra Järva.  Totalt har 365 bostadsrättsföreningar hittills lämnat in ­intresseanmälningar.

238 av de föreningarna ligger i innerstaden, vilket motsvarar 65 procent av samtliga föreningar men endast 46 procent av det totala antalet lägenheter.

 Jagvillhabostad.nu tycker det är viktigt att påpeka att det är framför allt i ytterstaden och närförort som det finns stora bestånd av allmännytta kvar. Dessutom är vi såå trötta på att man talar om behovet att ombilda för att kunna generera pengar för att bygga nya hyresrätter. Varför, varför sälja lägenheter som är billigare för att kunna bygga nya dyrare? Och bygga måste man ju ändå göra för den ökande befolkning man har i staden.

Källa: Svenska Dagbladet 18/6-07 samt Dinapengar.se 18/6-07