Svenska Bostäder har stora planer för hur de ska renovera sitt bostadsbestånd på södra Järvafältet. En del hus ska rivas för att ge plats för radhus, i resten väntar 80-procentiga hyreshöjningar. De boende talar om “social och ekonomisk rensning”.
Järvalyftet annonserades i Svenska Bostäders tidning Goda Grannar i december 2006, i allmänna termer. Inga av de boende förstod då hur stort projekt det var talan om. I oktober 2007 fick de en “glassig broschyr” hem i brevlådan, skriver SvD, och det var då de började förstå att hus skulle rivas, och var skulle de boende då ta vägen?
Det svaret kom den 31 oktober i form av ett informationsblad, med rubriken: Vi ska bygga om ditt hus och du måste flytta. All information om detta skulle bara ges på svenska. Kerstin Eriksson bor i ett av de aktuella husen, och hon säger till Svenska Dagbladet:
“-Det slog ner som en bomb på vår gård. 8 oktober kallades vi till ett lokalt möte. Men de ville inte säga något om hyran. Till slut var de ändå tvungna att tala om att en tvåa skulle komma att kosta 7500 kronor i månaden. Folk bleknade. Jag betalar idag 5000 kronor för min trea. Den kommer att kosta 9500 kronor.”
Kerstin Eriksson menar att det inte har funnits något boinflytande alls i processen. Hennes hus ska enligt planerna rivas i februari, men ingen kan säga vart hon ska ta vägen.
Kerstin Eriksson har tillsammans med andra boende bildat nätverket Järvas Framtid i protest mot renoveringarna. En av medlemmarna är Sonja Columbus, som säger:
“-Det handlar bara i vårt kvarter om 90 familjer. Finns det 90 ersättningslägenheter i Husby? Jag har bott här sedan 1977 och har mina barn, mina bröder och föräldrar här. Jag vill inte flytta ensam till Bagarmossen eller Hökarängen.”
Svenska Bostäders interna dokument om Järvalyftet säger att syftet med renoveringen är att “främja integrationen med inflyttning av fler boende med bättre ekonomi”. Det håller Kerstin Eriksson och Sonja Columbus med om:
“-Så är det, med den lyx som planeras kan vi inte bo kvar. Man vill byta ut oss mot människor med pengar. Men svar ska den arbetande befolkningen i Stockholm bo? Här bor människor med vanlig lön, och ingen av dem kan bo kvar på Trondheimsgatan. Järvalyftet är helt enkelt inte för oss.”
Ywonne Ruwaida (mp) tror att Kerstins och Sonjas analys är riktig. Hon säger till SvD att hon nu förstår varför Svenska Bostäder inte velat ha en dialog med de boende. Svenska Bostäder säger till Svenska Dagbladet att man nu har inlett en dialog, som ska föras genom Hyresgästföreningen.
Källa: SvD 21/11-07