Var sjätte nybyggd lägenhet är hyresrätt

Tidningen Hem&Hyra har gått igenom nyproduktionen i 14 kommuner i Stockholms län. Det visar sig att av 16 000 nya bostäder är 2600 hyresrätter, resten är bostadsrätter. Sigtuna är den kommun som bygger störst andel hyresrätter. I Sundbyberg byggs det 1500 nya bostäder, men ingen av dem är hyresrätt. Birgit Merecki är exploateringschef på kommunen, och hon säger till Hem&Hyra:

“-Vi har redan en hög andel hyresrätter. Men visst är det tufft, särskilt för ungdomarna.”

Nacka har en andel hyresrätter i nyproduktion på 8 procent, medan Stockholms stad kommer upp i en tredjedel hyresrätter. Solna, som har ungefär 1200 sökande per ledig lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget Signalisten, bygger inga nya hyresrätter alls före 2009, då 70 lägenheter är klara.