1000 demonstrerade mot utförsäljningar av allmännyttan

Den 21 januari demonstrerade drygt 1000 personer mot utförsäljningen av allmännyttans bostäder utanför Stockholms stadshus. Det handlar om 5200 lägenheter som kan komma att säljas till privatvärdar. Bostadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) blev utbuad, skriver Dagens Nyheter. Hon sade bland annat att:

“-Jag har full respekt för att ni tycker annorlunda om det beslut som vi troligen ska fatta längre fram. (Nya burop) Men jag tror att vi gör oss själva en väldigt stor otjänst om vi inte tror att nya hyresvärdar kan vara med och utveckla staden. Vi kommer inte att sälja husen till någon som inte vill vara med och utveckla staden.”

Teres Lindberg, socialdemokrat, talade efter Alvendal. Hon sade att utförsäljningen är en politisk skandal och att det till exempel på Kungsholmen finns 5 procent allmännytta i dagsläget, en siffra som hon tror snart är nere på noll.

Rita Lundin från Bandhagen bor i en lägenhet som kan komma att säljas, och hon sade till Hem&Hyra att:

“-De moderata politikerna pratade om valfrihet i valrörelsen. Och samma valfrihet måste ju gälla för oss som för dem. Jag har valt att bo i allmännyttan. Och det är jag som ska få bestämma det, ingen annan.”

Källa: Dagens Nyheter 21/1-08, Hem&Hyra 21/1-08