Toppolitiker kammar hem stor lägenhet på Södermalm

SvD uppmärksammar att Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson (m) flyttat in i en 125 kvadratmeter stor lägenhet på Södermalm hos Ersta diakonisällskap – som enligt stadgarna ska förmedla lägenheterna till utsatta kvinnor, elever vid högskolan eller till personal.

Lägenheten har stått tom i över ett år och Ersta Diakonisällskap har förgäves försökt hitta en hyresgäst och vände sig till slut till Ulf Kristersson som gladligen flyttade in, men med ett krav på nya tapeter och nytt kök.  

Ersta Diakonisällskap hävdar att de trots ansträngningar inte lyckats hitta en hyresgäst. Vi menar att de inte kan ha letat speciellt noggrant. De kunde till exempel ha ringt till bostadsförmedlingen, som förmedlar en allt större del korttidskontrakt, så kunde de ha haft en ny hyresgäst på en vecka.  

Korttidskontraktet är på 36 månader och Helena Conning, kommmunikationschef vid Ersta Diakonisällskap, säger till tidningen City: ” Det är ett korttidskontrakt utan besittningsrätt. I princip ett rivningskontrakt. Det är inte många som vill ha ett sådant.” Som sagt, de kan inte ha letat speciellt noggrant. 36 månader är ett ovanligt långt korttidskontrakt, vem skulle inte vilja ha det?

Ärendet ska nu granskas av statsåklagare Nils-Eric Schultz.

Visst kan det vara svårt för politiker att inse bostadsbristens omfattning när man seglar rakt in på Södermalm via kontakter.