Svårare få lån till första lägenheten

Villkoren för att få lån har förändrats markant sedan förra året, skriver Dagens Nyheter. Det går inte längre att låna hela beloppet, och hårdast är kraven för de som köper sin första bostad. Man måste ha en kontantinsats på 10-25 procent, och får ofta betala en högre ränta eftersom man har en högre belåningsgrad. Jagvillhabostad.nu:s Tobias Olsson säger att förstagångsköpare är mer räntekänsliga eftersom man oftare lånar på marginalen.

Tor Borg är ränteanalytiker på SBAB, och han säger till Dagens Nyheter att man som förstagångsköpare absolut inte ska låna över 90 procent av totalbeloppet, och helst inte mer än 75 procent. Han säger:

“-Det här säger jag till alla, inte bara förstagångsköpare: man ska se till att ha marginaler, och inte köpa bostad på spekulation och tro att man kan tjäna pengar på att sälja den senare. Man köper för att man ska bo där.”

Tobias Olsson från jagvillhabostad.nu säger i artikeln att förstagångsköpare blir mer räntekänsliga, samtidigt som det är svårt att få lån överhuvudtaget när man saknar fast anställning, vilket många unga gör.

“-Dessutom blir förstagångsköpare mer känsliga för vikande bostadspriser då de oftast bara har råd att köpa en liten lägenhet de snabbt växer ur och dessutom i mindre attraktiva områden.”