Huset i Lund rivet – två nya hus ockuperas istället

Fem av husockupanterna i Lund anhölls under tisdagen  för grova olaga intrång, enligt Helsingborgs Dagblad. Huset revs blixtsnabbt. Men ockupanterna intog snabbt två nya hus i Lund

Utrymningen av huset gick lugnt till och efter hand samlades sympatisörer till ockupanterna utanför polisavspärrningarna. Ockupationen var en protest mot bostadsbristen och många var upprörda och kände sig svikna av politikerna.

– I Lund tar vi ungdomars boende på allvar. Vår målsättning har varit att försöka lösa den uppkomna situationen genom att föra dialog, och undvika konfrontation. Ungdomarna har varit medvetna om att vi skulle begära polishjälp om man inte självmant lämnade huset. Nu har tillbörlig tid gått och ungdomarna har inte visat några tecken på att lämna huset. Därför har vi idag bett polisen om hjälp, säger Per-Olof Järvegren på kommunens hemsida.

Kommunstyrelseordföranden i Lund, Mats Helmfrid (m) menar att kommunen aldrig lovat att ockupanterna skulle få bo kvar.

– Huset är ju utdömt som bostad och då tycker vi inte att det är lämpligt att folk bor där. Vi har ansvaret om något skulle hända, säger han till TT.

Nu när huset till slut är rivet, kanske kommunen kan snabba på med att bygga något på tomten, som inte använts på länge?

Enligt Hem & Hyra har ockupanterna intagit två nya hus, på bankgatan och på Klosterängsvägen.

– Vi sa det. River de Smultronstället tar vi två nya hus, säger en av ockupanterna till Hem & Hyra.

Utanför ett av de nu ockuperade husen hänger en bandroll där det står: ”Vi är många! Vi är överallt! Vi ger fan aldrig upp!” .

Kanske reagerar politikerna nu? Ett tips till Lunds politiker är ju att läsa om hur Stockholms moderater tänker om frågan i den här artikeln.