Lidingö Tidnings reporter försöker få en lägenhet – tipsas om Bryssel

 Flytta hemifrån – går det? (Lidingö Tidning)

 Låna pengar av föräldrarna och köpa en bostadsrätt, det är rekommendationen som Lidingö Tidnings reporter får när hon undersöker möjligheterna att flytta hemifrån. 43 procent av bostäderna på Lidingö är hyresrätter, men det finns ingen bostadsförmedling i kommunen. Kommunalrådet Paul Lindqvist (M) menar att om bara hyressättningen släpptes fri skulle det gå att få tag på ett förstahandskontrakt. Precis som i Bryssel! Men hur är det i Bryssel egentligen?

Stockholm skiljer sig på många sätt från Bryssel. En av skillnaderna är att det råder svår bostadsbrist i Stockholm, samtidigt som inflyttningen är stor, medan Bryssel har mindre inflyttning och bättre balans på bostadsmarknaden. En annan skillnad är att Stockholms mest populära områden finns i innerstaden, medan Bryssels centrala delar inte är alls lika heta. Det är därför hemskt svårt att jämföra bostadssituationen mellan de två städerna rakt av.

Bostadsstandarden är överlag högre i Sverige än i Belgien. De som gillar Bryssel skulle kanske säga att det ger bostadssökande större valfrihet – bo billigare med dålig standard, eller betala mer och bo bättre. De som försvarar Sveriges bostadspolitik sen efterkrigstiden hävdar nog att det betytt mycket att vi höjt den generella boendestandarden i landet och att det har varit en viktig del av välfärdsutvecklingen.

Besittningsrätten ser annorlunda ut i Belgien än i Sverige. Det kortaste kontrakt som kan skrivas är på sex månader, och de längsta skrivs på sju eller nio år. I Belgien förhandlas hyran mellan uthyrare och hyresgäst, i Sverige regleras hyran efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de kommunala fastighetsbolagen. Det finns många som förespråkar en avreglering av hyresmarknaden i Sverige, och menar att det skulle öka byggandet och förbättra situationen på bostadsmarknaden. Men att införa marknadshyror när det råder bristsituation – som i nära hälften av Sveriges kommuner – skulle leda till höjda hyror överallt, vilket verkligen inte gagnar unga bostadssökande. Byggandet av hyresrätter tenderar också att minska ytterligare vid införandet av marknadshyror, vilket hänt i till exempel Norge.

Jo, det är nog lättare att få tag i en bostad i Bryssel än det är på Lidingö. För en ung person utan stora ekonomiska tillgångar gäller det att kunna skrapa ihop till den deposition om tre månadshyror som vanligen krävs, och förstås att acceptera en lägre standard och sämre läge. Men att marknadshyror snabbt skulle förvandla Stockholm till Bryssel är inte troligt. Städerna har vitt skilda förutsättningar och är inte enkelt jämförbara.