“De tog inte upp det här med bostad”

SVT Aktuellt lät förstagångsväljare från Salem (där 9 procent av befolkningen ska rösta för första gången i höst) kommentera onsdagens partiledardebatt. På frågan om de saknade något i debatten var svaret: “De tog faktiskt inte upp så mycket det här med bostad, eller hur det ser ut nu för ungdomar som ska fortsätta att, till exempel, med att plugga vidare. Vi vill flytta någonstans!”

Nä, det var rätt tyst om bostadsbyggande och bostadsbrist i valårets första partiledardebatt. Konstigt, kan tyckas – antalet förstagångsväljare har ökat med 15 procent jämfört med 2006. Nästan 500 000 unga ska rösta för första gången. 1,3 miljoner väljare är mellan 18 och 29 år. Bostadsbristen berör dessa väljare i allra högsta grad. Unga förväntas flytta dit jobb och utbildningar finns, till storstadsregioner och högskoleorter där bostadsbristen bland unga är ett stort (och på vissa ställen rent akut) problem.

Se klippet från Aktuellt här. Inslaget med förstagångsväljarnas kommentarer till partiledardebatten börjar efter 15:50.