Fortsatt rapportering om läget på bostadsmarknaden

TV4 fortsätter rapporteringen om läget på bostadsmarknaden.

Måndagen 29 november berättade TV4 om ungas situation på bostadsmarknaden och vårt upprop till bostadsministern. På tisdagen rapporterade de om fiaskot med förvärvsgarantierna. På onsdagen, berättar de om hur kommunala bostadsbolag i Stockholm gör miljardvinster men samtidigt struntar i Stockholms mål för nyproduktion. Pelle Björklund, VD på Svenska Bostäder, kommenterade situationen med “vi har inte nått målen men vi bygger fortfarande väldigt mycket”.

Det är ett stort problem om målen för bostadsbyggandet inte är förankrade hos bostadsbolagen, samtidigt som den ekonomiska tillväxten tar stryk och människor inte hittar någonstans att bo.

Utöver detta rapporteras även att 7 av 10 anser att priserna på bostadsmarknaden är orimligt höga. Synen på bostadspriserna skiljer sig inte helt oväntat mellan personer som redan bor i bostadsrätt/äganderätt och de som bor i hyresrätt. Högre räntor och bolånetak har inte effekt på bostadsmarknaden och varningarna om en bostadsbubbla fortsätter.

Nästa steg för att dämpa hushållens belåningsgrad lär väl bli amorteringskrav (även om finansministern och finansmarknadsministern inte är överens). Det är bra att man försöker dämpa riskerna för en bostadsbubbla men samtidigt gör amorteringskravet, liksom bolånetaket, att det blir svårare för unga att kunna köpa sin första bostad.

Det är alltså en fortsatt dyster bild som målas upp. Men det är bra att problemen på bostadsmarknaden uppmärksammas då det tvingar upp frågan på den politiska agendan. Grävjobbet framöver blir att hitta goda exempel.