Pressmeddelanden

Varje år inför terminsstart är det samma visa. Det är näst intill omöjligt att hitta bostad och studenter tvingas i sin desperation att tälta. Endast 4 av 30 studentstäder kan garantera bostad för sina studenter enligt SFS. Jagvillhabostad.nu tycker att situationen är ohållbar och att det är ett resursslöseri att erbjuda högskoleplatser, men inte tillräckligt med bostäder till de som ska studera. Fram till att något händer tillhandahåller jagvillhabostad.nu tips till bostadssökande unga och studenter.

Jagvillhabostad.nu tycker att kommunen måste ta sitt ansvar och möjliggöra en ökad nyproduktion av bostäder som studenter och unga kan efterfråga. Jagvillhabostad.nu deltar i byggprojekt för att visa att det går att bygga för unga. I höst ska till exempel byggprojektet Björketorpsvägen i Stockholm antas i stadens stadsbyggnadsnämnd.

– Det är tröttsamt att höra politiker hänvisa till att det är omöjligt att bygga för unga. Vi visar att det går. Flyttkedjorna är också populärt att framhäva som lösningen. Dessvärre fungerar flyttkedjorna inte i den utsträckning som politikerna tror, säger Danielle Zachrisson, bostadspolitisk samordnare på jagvillhabostad.nu.

Från politiskt håll brukar även andrahandsmarknaden framhävas som en lösning.

– Andrahandsmarknaden ska vara ett komplement till en fungerade bostadsmarknad, inte en lösning. Men eftersom andrahandsmarknaden trots allt blir sista utvägen för många är det viktigt att uthyrningen sker tryggt, rättvist och effektivt, säger Danielle Zachrisson.

I väntan på att situationen förbättras har jagvillhabostad.nu tagit saken i egna händer och erbjuder bostadssökande unga och studenter tips på hur man söker bostad. Se nästa sida.

För mer information:

jagvillhabostad.nu
Danielle Zachrisson, bostadspolitisk samordnare
0703-01 61 01
danielle.zachrisson@jagvillhabostad.nu

10 tips till bostadssökande unga och studenter

1. Leta upp de bostadsförmedlingar som finns
Du kan kolla upp vilka bostadsförmedlingar som finns i olika städer på bostadssökarsajten – www.jagvillhabostad.nu och klicka på Leta bostad. Ställ dig i förmedlingar som finns, kommunernas bostadsförmedlingar, kommunala bostadsbolags förmedlingar, studentbostadsköer och annat. Där är uthyrning laglig och hyran vit. Se till att vara aktiv – tiden går fort och du kan få en bostad snabbare än du tror, värt att kolla upp är om de använder sig av först-till-kvarn-metoden. Att ställa sig i bostadskön är en investering för framtiden!

2. Sök upp privata fastighetsägare
En del värdar har också en förmedling på deras egen hemsida eller använder inte de eventuella förmedlingarna. Ring, mejla och skicka brev! Gå in på www.jagvillhabostad.nu för att hitta värdar.

3. Sök efter andrahandskontrakt på nätet
Det kan gå snabbt att få ett andrahandskontrakt och kraven är oftast inte lika höga som för ett förstahandskontrakt. Det gäller dock att vara försiktig och veta dina rättigheter! Du riskerar att åka på ett osäkert eller olagligt kontrakt med ockerhyra. Om det är kris, ta den där dyra lägenheten. Du kan göra en anmälan till hyresnämnden i efterhand och få tillbaka pengarna, men tänk på att spara all dokumentation.

4. Sök bostad en bit utanför stadskärnan
Undersök boendemöjligheter utanför stadskärnorna. Ta reda på hur kommunikationer fungerar, speciellt på kvällar och helger. Kanske går pendeln, tåget eller bussen raka vägen till skolan, jobbet, flickvännen eller bästisen. Åk själv runt för att bilda dig en egen uppfattning. Det är oftast lättare att hitta en lägenhet längre ut från stan.

5. Sök boende tillsammans
Genom att söka bostad tillsammans med andra får ni fler valmöjligheter, både vad gäller storlek och betalningsvilja. Det kan ibland vara lättare att hitta en fyra än en etta. Ofta står bara en person på kontraktet, vilket kan leda till problem om någon av kompisarna är sen med hyran, eller plötsligt måste flytta. Ett tips är att skriva ett kontrakt om uppsägningstid gentemot varandra. Eller kolla om hyresvärden använder sig av “kompiskontrakt”.

6. Sprid till så många som möjligt att du söker bostad
Använd ditt egna kontaktnät, mejla, sprid det på Facebook och Twitter, be att få ordet en stund vid uppropet på högskolan och prata med alla du känner. Man vet aldrig när något kan dyka upp.

7. Annonsera själv
Använd lapp och tejptekniken, den är billig. Många, framför allt studenter, vill hyra ut i andra hand när de reser utomlands, pluggar eller jobbar på annan ort. Men var försiktig – gå aldrig och titta på en lägenhet ensam, det finns många som vill utnyttja desperata bostadssökande. Hör efter hos din studentkår eller hos ditt lärosäte – ibland har de tillgång till egna bostäder eller vet var du kan söka vidare. Håll koll på anslagstavlan på din institution!

8. Ha alltid dina papper redo
Din blivande hyresvärd vill ofta se en massa papper – se till att ha dem redo för att inte missa chansen. Det gäller oftast personbevis, anställningsintyg, referenser, inkomst, bankutdrag, antagningsbevis om du ska börja plugga med mera. Kanske kan du fixa en borgensman eller liknande back-up om du misstänker att dina papper ser halvbra ut.

9. Kolla upp hyresgaranti och bostadsbidrag
Det finns kommuner som erbjuder så kallad hyresgaranti. Det innebär att kommunen kan hjälpa dig att få ett hyreskontrakt om du har svårt att bli godkänd som hyresgäst. Kontakta din kommun och hör dig för om möjligheterna. Du kan också läsa mer om hyresgarantin på Statens Bostadkreditnämnds hemsida www.bkn.se. Du kan även ansöka om bostadsbidrag från Försäkringskassan, men var försiktig så du inte blir återbetalningsskyldig.

10. Ge inte upp!
Var alltid trevlig och artig, även om det känns hopplöst ibland. Man vet aldrig vem som kan tänkas bli ens framtida hyresvärd! Använd servicen under Leta bostad på www.jagvillhabostad.nu. Där finns också exempel på ansökningsbrev, tips och råd och var du kan vända dig om du råkar illa ut.