Bostadsministern är oroad över att Stockholm inte bygger till rimliga hyror

I en serie artiklar ska DN granska hyresrättsmarknaden runt om i landet.

I den första i serien följer man bostadsministern Peter Eriksson (MP) när han är på besök på ett bygge i Tyresö kommun, strax utanför Stockholm stad där man bygger bostäder som använder sig av det statliga investeringsstödet. Vilket gör, om man uppfyller kraven att söka, att hyreslägenheterna får en lägre hyra än vad de annars hade fått.

På tal om hur bland annat Stockholm stad bygger svarar bostadsministern med:

“Allmännyttan i Stockholm bygger bara för människor med mycket pengar!” och “Jag är jättefrustrerad! Vi har bostadsbrist men i Stockholm så bygger man bara för människor med mycket pengar.”

Vi på jagvillhabostad.nu är glada att bostadsministern delar vår bild om att det idag inte byggs tillräckligt med bostäder till en rimlig hyra. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är ett Stockholmsproblem om det är värst i Storstockholm, utan ett problem i de flesta av landets kommuner. Därför bör det vara av stort intresse för regeringen och bostadsministern att komma till rätta med det problemet.

Bostadsministern har tillsammans med regeringen den största verktygslådan av oss alla. Funkar inte dagens verktyg att säkerställa bostadsförsörjningen så kan och bör man hitta ett verktyg som fungerar.

Är han och regeringen genuint oroade (det bör de vara!) över att kommuner bygger för dyra bostäder så hoppas vi att man bör införa så kallade “bindande planeringstal”, vilket jagvillhabostad.nu förespråkar. På så sätt kan han och regeringen sätta press på byggherre, byggbolag och kommun för att säkerställa att det faktiskt byggs tillräckligt och byggs rätt, det vill säga att det byggs efter det behovet som finns i kommunen eller regionen som helhet.

/Aidin Zandian, förbundsordförande jagvillhabostad.nu