Unga om bostadsdiskriminering

Hur är det att vara mellan 16 och 25 år på bostadsmarknaden idag?

Nu startar vi vårt ettåriga projekt “Unga om bostadsdiskriminering” med målet att svara på just detta. Projektet kommer att fokusera på ungas egna berättelser om sina erfarenheter från att vara ung och söka bostad i förhållande till de olika diskrimineringsgrunderna. Detta kommer sedan resultera i en kampanj och en kunskapsrapport som släpps och presenteras på en slutkonferens i september 2025. 

Det är viktigt att ungas röster hörs i samtalet kring deras situation, som allra främst berör dem. Genom workshops/fokusgrupper och en enkätundersökning kommer vi samla in kunskap och vittnesmål om ungas erfarenheter av diskriminering på bostadsmarknaden. 

En behöver inte ha upplevt indirekt eller direkt diskriminering på bostadsmarknaden för att delta i projektet. En kan vara med om en har upplevt en rädsla för att bli diskriminerad som ung – och känner att den utgjort ett hinder för att söka bostad på egen hand. Att vara ung och att inte kunnat flytta hemifrån utifrån hur bostadsmarknaden ser ut är också högst relevanta erfarenheter vi vill ta vara på genom detta projekt. 

Workshops kommer att hållas i Göteborg och Stockholm med start nu i höst – fram till våren. Enkäten är digital så alla unga mellan 16-25 kan fylla i den. Har du frågor om projektet eller redan nu känner att du vill vara med? Kontakta projektledare Emilia på emilia@jagvillhabostad.nu

Projektet finansieras med stöd från MUCF.