Höstbudgeten: Bra med byggstöd – men inget att hurra över

Regeringen presenterade igår sin höstbudget och för första gången på länge kunde några riktiga bostadspolitiska förslag skönjas bland siffrorna. Tillväxtkommunerna i norra Sverige får ett ytterst modest byggstöd och kreditgarantiavgiften sänks för etablerings- och omställningskommuner. Det är åtgärder som jagvillhabostad.nu lyft i flera år och som vi välkomnar. Samtidigt trappas det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget ner, vilket drabbar redan utsatta barnfamiljer hårt.

– Att regeringen äntligen inser att marknaden inte kan lösa bostadsbristen på egen hand är ett positivt besked i sig. De två stimulanserna för bostadsbyggande som nu kommer införas är alldeles uppenbart för små, sena och snävt inriktade för att bostadsbyggandet ska skjuta i höjden, men det är en start, säger Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande på jagvillhabostad.nu.

Vid sidan av bostadsbyggandet krisar även vardagsekonomin för tusentals unga vuxna och barnfamiljer. Bostadsbidraget har urholkats i sådan grad att det av många bedömare, däribland Riksrevisionen, inte längre anses uppfylla sina mål. Studenter som tvingas lägga i genomsnitt 70 procent mer av sin inkomst på hyran än övriga hyresgäster är en av många grupper som är i stort behov av ett stärkt och reformerat bostadsbidrag. Men regeringen väljer istället att trappa ner det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer.

– När vårbudgeten presenterades för ett halvår sedan och det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget höjdes för sjunde gången på raken för barnfamiljer så var vi många som undrade varför det inte bara permanentades. Höjningen har varit väldigt viktig i vardagen för många ekonomiskt utsatta barnfamiljer och behovet har inte minskat sedan dess. Att regeringen nu trappar ner stödet är skamligt och kommer göra ännu fler människor ekonomiskt utsatta i vardagen. Vad som behövs är en stor och permanent höjning av bostadsbidraget för alla, så att det återigen kan börja hjälpa människor på riktigt. Inget barn ska någonsin behöva vräkas för att pengarna inte räcker till, säger Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande på jagvillhabostad.nu.