Rapport från fortbildningsdagarna

Under den sista helgen i oktober sammankallade kansliet och förbundsstyrelsen alla intresserade medlemmar till en fortbildningshelg i Göteborg. Syftet var att skapa en större förståelse över ett antal bostadspolitiska frågor, ge oss verktyg till att nå ut med vår politik samt att lära känna varandra ännu bättre. Såväl nya som bekanta ansikten dök upp under helgen. Nedan följer en kort rapport från dagarna.

Lördagen
Lördagen började med viss oro och förverkligandet av klassiskt logistiska mardrömmar i form av en utelåsning från dagens lokal. Klockan stod på 8.45 när ett gäng hjältar från HGF fick göra en jourutryckning och räddade oss från en alltför stor försening. Att sedan alla medlemmar hjälpte till med att ställa lokalen i ordning fick oss inte bara att hålla tiden utan visade även demonstrativt prov på hur enkelt det är när vi samarbetar och tar oss an utmaningar tillsammans. Saker blir helt enkelt gjorda.

Först ut på schemat (och inte alltför sent) var en kampanjverkstad med Skiftet. Bea från organisationen kom förbi för att lära oss om påverkansarbete och olika kampanjstrategier – som sedan mynnade ut i trevliga gruppsamtal där vi fick workshopa fram olika kampanjalternativ och strategier utifrån några imaginära scenarier. 

Därefter följde Andreas Sjöö upp, bostadspolitisk strateg från Hyresgästföreningen Väst, med en föreläsning om bostadsmarknaden ur ett internationellt perspektiv – där vi fick ta del av såväl skillnader som likheter i bostadspolitik olika länder emellan. Som alltid intressant att förstå hur vår rörelse även sträcker sig utanför landets gränser. Den efterföljande frågestunden kom att handla om den bostadspolitiska framtiden, hyresförhandlingarna och en del Finland. 

Efter lunch (en strålande poké bowl) trotsade vi det göteborgska höstrusket för att gemensamt ta oss över älven för ett studiebesök på Riksbyggen och deras ungdomssatsning, Futura Clara. Ett projekt som vill skapa fler boenden för unga och bygger på idén om hyresköprätter och gemensamma ytor. Vi fick besöka en visningslägenhet och höra mer om boendeformen. Kul att få gå en husvisning men även intressant att få höra om hur arbetsprocessen i projektet sett ut. 

På innegården till Futura Clara.

Väl tillbaka på Arena: Första Lång så inledde verksamhetsutvecklare Alexander eftermiddagens pass med en föreläsning om lokal politisk påverkan. Hur fungerar lokal politik och hur kan vi som ungdomsorganisation arbeta med lokal politisk påverkan? Info, tips och idéer som bollades innan samtalet pausades på en cliffhanger, för att återupptas dagen efter. 

Lördagens föreläsningar avslutades sedan av jagvillhabostad.nu Malmö med en presentation av en ny föreläsning utifrån Egenmakt, som hela organisationen kommer kunna använda framöver i vårt upplysningsarbete. 

Som belöning för dagens intensiva och mycket intressanta samtal tog vi en för laget och samlades för lite nattligt samkväm på en restaurang. Det blev en del spel, gott käk och mycket skratt. 

Söndagen
En regnig söndagsmorgon kräver en lite starkare kaffestart så vi slängde i oss en välbehövlig frukost och började med en kortare sammanfattning av gårdagen, vilka lärdomar vi tog med oss och vad kvällens efterföljande häng ledde fram till. 

Första föreläsningen höll medlemmar från jagvillhabostad.nu Malmö om den svenska modellen med bostadsförmedling utifrån ett kösystem. Presentationen utgick från deras masteruppsatser på ämnet. Ett mycket intressant samtal som belyste problemen och utmaningarna modellen har på en fri marknad. 

Efter det samtalet fick vi besök av Robin Biddulph, forskare från Göteborgs universitet. Han berättade om sitt forskningsprojekt där de, med utgångspunkt från området kring Opaltorget i Tynnered,  undersökte konsekvenserna av ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i ett – så kallat – “utsatt område”. Därigenom fick vi dra bostadspolitiska lärdomar av ombildningsprocesser och blandade upplåtelseformer i liknande områden. 

Robin Biddulph från Göteborgs universitet.

Vi fortsatte sedan gårdagens samtal om lokal politisk påverkan med ett gäng olika samtal i smågrupper innan vi tog lunch. Som en sorts hyllning till Malmögängets helhjärtade arbetsinsats bjöds det på falafel – som förhoppningsvis inte gjorde någon besviken. 

Mätta i magen och med humöret fortfarande på topp satte vi oss ned igen för att ta del av förbundsordförande Alexanders workshop kring debattartiklar, retorik och påverkansarbete, som följdes av att vi tillsammans övade på debatt och retorik. Det kändes som att en annars ganska hög tröskel sänktes något och ett antal medlemmar kunde känna hur peppen växte något. 

Helgen avslutades sedan med att Emilia, ansvarig för projektet “Unga om bostadsdiskriminering”, presenterade projektets olika workshops, enkäter samt tidsplan. En kort frågestund senare var helgens intensiva och mycket intressanta fortbildning över. Trötta, men i gott mod lämnade de flesta Arena: Första lång och gav sig av mot centralen för att hinna med sina tåg hem. 

Kanslichef Sanna om vad hon hoppas helgen kommer mynna ut i;

Jag hoppas att vi tar med oss kraft, inspiration och kunskap från helgen som gör det lättare och roligare att planera vårt arbete, både lokalt och nationellt, framåt. Förhoppningsvis i ännu närmare samarbete med varandra.

Kansliet vill rikta ett stort tack till alla inblandade under hela helgen och hoppas på ett lika trevligt och peppigt möte nästa gång vi ses!