Unga om bostadsdiskriminering

Hur är det att vara mellan 16 och 25 år på bostadsmarknaden idag? Projektet startade 30 september och målet är att svara på just detta.

Projektet Unga om bostadsdiskriminering syftar till att ta fram en fördjupad kunskap om – och synliggöra, hur unga upplever bostadsmarknaden och bostadsdiskriminering idag. Med fokus på ålder och de resterande diskrimineringsgrunderna (etniskt tillhörighet, funktionsvariation, kön, könsidentitet, religion och sexuell läggning).

Workshop

På våra workshops diskuterar vi hinder på bostadsmarknaden, era erfarenheter av diskriminering och möjliga lösningar.

Anmäl dig nu och få ett presentkort på 500 kr från IKEA! (OBS Begränsat antal.)

Fokus ligger på var diskriminering sker, av vem, och vad som kan förändras för att unga ska slippa diskriminering i framtiden. Genom gruppdiskussioner, tankekartor och prioriteringar identifierar vi de viktigaste lösningarna.

Alla deltagare bjuds på pizza och får en tygpåse med information om rättigheter och kontaktvägar vid diskriminering samt tips för bostadssökande.

Vi kommer även prata om hur en kan engagera och organisera sig i frågan.

Workshopen kommer äga rum i ABFs lokaler i Stockholm (7/1, 3/2, 3/3, 7/4) och Göteborg (13/1, 10/2, 12/2, 17/3, 14/4).

Om projektet:

Unga mellan 16-25 år kommer bjudas in att delta i workshops för att prata om sina upplevelser av bostadsdiskriminering och/eller svara på en enkät. Genom det hoppas vi
få en så bred förståelse av ungas upplevelser och perspektiv som
möjligt. 

Vill du vara med eller har några frågor?

Hör av dig till projektledare Emilia på emilia@jagvillhabostad.nu

Svara på enkät!

Enkäten är ett sätt för oss att få svar på många av våra frågor. Det går att vara helt anonym och tar endast 10 minuter att svara på.

Frågorna handlar om upplevelser och oro kring diskriminering på bostadsmarknaden, om du tidigare blivit tillfrågad att dela dina erfarenheter samt vilka förändringar du önskar se för att underlätta bostadsmarknaden och motverka diskriminering.

 
 

Syfte

Unga är experter på sin situation och vad de har för behov, därför vill vi sätta ungas röster i fokus. Vi vill även prata med unga om vilka lösningar de önskar se från makthavare och bostadspolitiken samt vad vi kan göra för dem i vårt fortsatta arbete för att motverka och förebygga bostadsdiskriminering av unga. 

Projektet kommer resultera i en kampanj och en rapport som vi hoppas kan ligga till grund för ungas engagemang kring frågan och att de ska organisera sig för att ställa krav på makthavare att agera för förändring. Vi hoppas även att rapporten ska öka kunskapen bland relevanta aktörer och makthavare för att de i sina arbeten ska ta större hänsyn till ungas upplevelser och perspektiv och arbeta mer aktivt.