Första spadtaget för Jagvillhabostad.nu:s hus i Huddinge!

Äntligen har det första spadtaget tagits för det hus som Jagvillhabostad.nu och Huge bygger i Huddinge kommun. Vårt hus är ett av fem hyreshus som byggs på en central plats i Huddinge, och riktar sig till unga vuxna mellan 18 och 35 år.

De 31 lägenheter som ska byggas är resultatet av ett samarbete mellan Huge Fastigheter, Jagvillhabostad.nu och Huddinge kommun.

– Idén med VillBo kom när vi tröttnat på att alla sa att det var omöjligt att bygga nytt till rimliga kostnader för unga, säger Sofia Larsson projektledare på Jagvillhabostad.nu. Efter att Huddinge kommun och det kommunala fastighetsbolaget Huge Fastigheter nappat på idén, arbetade vi gemensamt för att planlösningar, kostnader, utformning och allt annat skulle utgå från just unga vuxna.

Samarbetet mellan Huge och Jagvillhabostad.nu tog form under 2003 och en arkitekttävling för unga arkitekter utlystes. Alla parter har lärt sig mycket på samarbetet bland annat hur stora lägenheterna ska vara, vikten av att kunna dela lägenhet oavsett om man är kompis eller par och vilka gemensamma utrymmen som ska finnas.

– Det har varit en annorlunda process med givande och tagande från alla parter, säger Henrik Örneblad, projektledare på Huge. VillBo-huset är ett av 5 punkthus som byggs mitt i centrala Huddinge. Här bor man på första parkett med en vacker vy över Sjödalsparken och ett stenkast från affärsutbudet i Huddinge C. Pendeln till city tar bara 15 min.

Totalt byggs 171 hyreslägenheter. Beräknad inflyttning från november 2007 – maj 2008.

Fakta VillBo:
1 r o k 33-36 kvm hyra från 3 438 kr/mån
1,5 r o k 46-48 kvm, hyra från 4 126 kr/mån
2 r o k 48 kvm, hyra 4 198 kr/mån

Hälften av lägenheterna förmedlas av Stockholms Stads Bostadsförmedling och resterande genom Huges interna kö. För att få en lägenhet måste man vara under 35 år men när man har flyttat in får man bo kvar så länge man vill.

Spadtaget för de nya husen togs av Ann-Marie Högberg, kommunalråd (s) i Huddinge, Rolf Carlsson, styrelseordförande i Huge samt Patrik Lindh, byggchef Värmdö Byggentreprenörer. Jagvillhabostad.nu:s Sofia Larsson pratade också under ceremonin.