Flytta ut!

Jagvillhabostad.nu kör tillsammans med Gringo en kampanj för att lyfta förorter runt Stockholm som har dåligt rykte. HSB, TenstaBo06 och IKANO fastighets annonserar tillsammans med oss i tunnelbanan. Flytta ut!

Sen när blev det egentligen hippt att bo på Östermalm eller innanför tullarna överhuvudtaget? Jagvillhabostad.nu anklagas ofta för att vi bara vill ha billiga centrala lägenheter, medan sanningen är att majoriteten av våra medlemmar bor i förorterna kring våra storstäder och på taskiga andrahandskontrakt. Faktum är att det snarare är bättre att bo i förorten. Vi ska ge er några exempel på det:

I förorten är det generellt lägre hyror. Dessutom går det att överhuvudtaget få tag på en bostad i förorten om du inte vill vara 45 bast innan du får din egen lya i Gamla stan, på Avenyn eller i Turning Torso. Det är några års kötid i Stockholm för att få en schysst tvåa till en rimlig kostnad i Rinkeby eller Farsta. Även i de kaotiska köfria Göteborg och Malmö kan du mycket snabbare få ett eget krypin i Gårdsten eller i Rosengård.

Det är generellt lägre kostnader i övrigt också, framför allt billigare mat. Man kan handla mat för ett helt kompani under 500 spänn i Skärholmen till exempel. På detta sätt får man mer pengar i plånboken till andra saker som nöjen och kan spara till den där resan man vill göra.

Det kan också vara mer liv och rörelse i förorten än i innerstan. Efter klockan fem är det dött på Östermalm och när affärerna stänger lämna folk innerstan i alla våra städer, medan livet på Rinkeby torg är igång fram till midnatt minst. Det gör att man känner sig tryggare och säkrare.

Dessutom är det faktiskt lägre brottsfrekvens i förorterna än i innerstan. I Tensta har brotten sjunkit de senaste åren och det gör att man kan knalla hem på natten utan att vara rädd för att bli våldtagen eller rånad. Man bör i alla fall vara räddare på Södermalm än i mysiga förorten.

Ytterligare en anledning till att föredra förorten är att det oftare är närmare till naturen i förorterna kring våra städer. Det gör att du kan åka och bada på sommaren, du kan ha picknick i det gröna och spela brännboll runt husknuten, eller hångla i gröngräset med din käraste.

Att det är din egen förort är också en skillnad mot snobbiga kvarter på andra ställen, där man inte har samma kvarterskänsla, där man inte hälsar på sina grannar och där man inte tar hand om varandra.

I kampanjen Flytta ut! förespråkar Jagvillhabostad.nu och Gringo en “betongvåg”, flytta ut till förorten och finn dig själv och ett liv som både blir billigare och rikare på alla sätt!