MKB:s nya köregler från den 1 september

MKB har tagit fram nya regler för bostadsförmedling, vilka börjar gälla från den första september 2006. Alla som ska på visning kreditprövas, ettor förmedlas bara till de under 26 år och en lång kötid ska ge störst chans att få en lägenhet.

De som söker lägenheter hos MKB ska efter det nya systemet delas upp i tre grupper: redan boende hos MKB, de som har lång kötid och de som har varit på visningar tidigare. Därefter rangordnas de sökande i varje grupp efter kötid och så väljs de som har längst kötid ut från varje grupp och får gå på visning av lägenheten. Monica Jarnér, som är förmedlingsansvarig på MKB, säger att det nya systemet kommit till eftersom den policy man idag har “har varit svår för oss att kommunicera”.

I det nya systemet nollas kötiden om man tackar nej till lägenhetserbjudande fem gånger, och för att förhindra att de som inte är intresserade söker en lägenhet ska beskrivingarna av lediga lägenheter bli mycket tydligare. För att få teckna ett hyreskontrakt ska man vara minst 18 år, och de som har hyresskulder kommer nekas kontrakt.

Källa: Sydsvenskan 21/7-06