Vi har anmält BoPlats Gbg till DO

Göteborgs-Posten skriver den 7 september om Jagvillhabostad.nu:s och två privatpersoners anmälan av BoPlats Göteborg till Diskrimineringsombudsmannen, DO. BoPlats ska svara på DO:s frågor innan den 20 september.

En kvinna som har anmält Boplats undrar varför hon aldrig får erbjudanden om lägenheter i attraktiva områden, när hennes vänner som har bytt till svenska namn får det. Hon misstänker att det är hennes utländska namn som gör det. Jagvillhabostad.nu anmäler Boplats bland annat för att en student med utländskt namn sökte över 1000 lägenheter utan att få en enda, medan en student med svenskt namn fick lägenhet efter ett halvår.

Tobias Olsson från nätverket uttalar sig i tidningen och säger att nätverket vill veta hur Boplats fungerar, vilka krav som gäller och om man vill göra något åt den uppenbara risk för diskriminering som finns i systemet.

DO har skickat åtta frågor till Boplats som de måste svara på innan den 20 september. Boplats vd Maria Meyer Martins kommenterar i artikeln anmälan:

“-Anmälarna tycks utgå ifrån att vi är en bostadsförmedling. Men vår roll är att vara en marknadsplats för dem som har lediga lägenheter och dem som söker bostad. Det är inte vi som väljer vem som får lägenheten. Fastighetsägarna får ett urval med ansökningar som stämmer med deras kundprofil” säger hon.

Jagvillhabostad.nu frågar oss på vems sida kommunen ska stå, den bostadssökandes eller fastighetsägarens? Med ett kösystem får båda grymt bra service, utan risk för diskriminering.