Alla beslut klara för ombildningar

Nu är allt klart för att starta utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm. Kristina Axén-Olin skriver i ett pressmeddelande att friköpsprocessen äntligen kan komma igång och att det är många stockholmare som hört av sig och är intresserade att köpa sina lägenheter. Jagvillhabostad.nu ser en bostadsmarknad som är ännu svårare att ta sig in på för den utan sparkapital.

De direktiv som man nu tagit gäller från den första januari och innebär att Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder ska kunna ombilda sina hyresrätter. Man kan göra en värdering av fastigheten om 40 procent av hyresgästerna i ytterstad och 66 procent i innerstad vill det, men det är fortfarande minst två tredjedelar som ska vilja ombilda för att detta ska kunna göras.

Man kommer ge förtur till de föreningar som ville ombilda under förra mandatperioden när stopplagen infördes. Dessutom får man inte ombilda nybyggda hyreslägenheter förren efter fem år.

Oppositionen i Stadshuset är kritisk till den planerna på ombildningar.

“- Det som är oroande är att det redan är ont om hyresrätter. Mindre än hälften av de som bor i lägenhet i Stockholm bor i hyresrätt. I delar av innerstaden är mindre än 5 procent av lägenheterna hyresrätter, säger Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm.”

Jämtin menar också att man måste ha en start allmännytta för att kunna erbjuda valfrihet på bostadsmarknaden.

Källa: Tv4 12/12-06