SGS: inga nya studentbostäder kommer byggas i år!

Mats Odersjö, som är vd för SGS Studentbostäder i Göteborg, säger i Göteborgs-Posten att inte en enda studentbostad kommer påbörjas i år i hela landet. Utan subventioner för byggandet blir det för dyrt helt enkelt, och han tror att det kommer leda till en brist på studentlägenheter under 2009.

Tidningen skriver att före regeringsskiftet hade man planer på att bygga cirka 2000 nya studentlägenheter i Göteborg fram till år 2010, nu tror man att kanske 800 kommer byggas. Anledningen är de avskaffade statliga byggsubventionerna som gör att hyran för studentlägenheterna ökar till en nivå som studenterna inte har råd med, skriver man.

GP skriver att:

“Antingen måste hyrorna begränsas eller studiemedlen förbättras. Att arbeta vid sidan av studierna kan vara en lösning för några. Men alla studenter orkar inte med dubbelarbete och alla ämnen låter sig inte enkelt kombineras med mer eller mindre tillfälliga jobb.”

GP håller med bostadsminister Mats Odell om att subventioner är skadliga och att byggarna bara anpassar sig efter regelverket istället för att konkurrera om lägst priser, men man menar att det inte är bra att ersätta subventioner med handlingsförlamning. Istället bör studiemedlet höjas, särskilt bidragsdelen, menar GP.

Källa: Göteborgs-Posten 30/1-07