Stopplagen försvinner i sommar

Bostadsminister Mats Odell säger den 24 januari till Sveriges Radio att han nu kommer att ta bort den stopplag som den socialdemokratiska regeringen införde för att stoppa ombildningen av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter.

Mats Odell säger till Sveriges Radio att lagen “förhoppningsvis” försvinner till halvårsskiftet. Det ska enligt honom ge fler den trygghet som det innebär att äga sin bostad.

Stopplagen infördes för att göra det svårare för hyresgäster i allmännyttan att ombilda sina bostäder till hyresrätter. Den innebär att länsstyrelsen har rätt att säga nej till ombildningen om den anses göra att det blir för få hyresrätter i ett område.

Stopplagens borttagande gör att planerna på att ombilda Stockholms stads hyresrätter kan fortsätta. Till det arbetet hör också regeringens planer på att införa kreditgarantier, så att ekonomiskt svagare hushåll också ska kunna köpa sin lägenhet.

Jagvillhabostad.nu beklagar att stopplagen försvinner, eftersom en ombildning av hyresrätter gör att det blir svårare för unga att få tag på en bostad och leder till en hårdare bostadsmarknad.