Sista slaget om hyresrätten – vi hörs i radio

Söndagen den 11 mars sändes programmet “Sista slaget om hyresrätten” på P1. I programmet var en mängd politiker, forskare, lobbyister och medborgare med för att diskutera ombildningsfrågan. Jagvillhabostad.nu var också där för att ge vår syn på den verklighet som blir för unga med allt färre hyresrätter.

I programmet “P1 granskar allmännyttan – Sista slaget om hyresrätten” diskuterades ombildningsfrågan ur en mängd olika perspektiv. Från Rinkeby Folkets Hus diskuterades för- och nackdelar med att ombilda kommunalt ägda hyresrätter till bostadsrätter. Debatten var stundstals het, och handlade om väldigt, väldigt mycket.

Tyvärr kom varken Kristina Axén-Olin, (m) finansborgarråd i Stockholms stad eller Mats Odell (kd), bostadsminister, för att försvara besluten som gör det möjligt att sälja ut allmännyttan. Där var dock bland andra Joakim Larsson, (m) och Terese Lindberg (s) från Stockholms stad, Mauricio Rojas (fp) och Luciano Astudillo (s) från riksdagen, Daniel Liljeberg (kd), sakkunning till Mats Odell, forskare Lena Magnusson, Barbro Engman från Hyresgästföreningen och Per-Åke Eriksson från Fastighetsägarna.

Jagvillhabostad.nu var med i slutet av timme ett och timme tre, för att ge nätverkets syn på utförsäljningarna. En del av de saker som Jagvillhabostad.nu förde fram var vad det innebär för unga att minska hyresmarknaden i Stockholm samtidigt som 1 miljon unga ska ut på bostadsmarknaden (de födda mellan 1986-1995 är cirka en miljon, och bara drygt 6 procent färre än 40-talisterna). I timme tre tryckte Sofia Larsson från nätverket också på vikten av att använda allmännyttan som ett verktyg för att se till att förvalta och bygga bostäder som alla kan efterfråga. Daniel Liljeberg som representerade regeringen argumenterade igen och igen för att nyttan med att sälja ut hyresrätter för att bygga nytt. Det konstiga i det resonemanget är att man vill sälja prisvärda lägenheter i det befintliga beståndet, de som unga kan efterfråga idag, och bygga nya som oundvikligen blir dyrare.