Alecta säljer 800 hyresrätter

Fastighetsbolaget Alecta äger ungefär 800 hyreslägenheter i så kallade A-lägen i Malmö som de nu vill sälja till hyresgästerna. Bostäderna finns i Ribersborg, Limhamn, Slottstaden och Hästhagen. Medan man väntat på att ombilda har man inte tecknat nya hyreskontrakt, vilket gjort att cirka 100 lägenheter står tomma. Det är illa i bostadsbristens Malmö.

Alectas fastigheter som de nu vill sälja är byggda på 1950-talet och måste renoveras. De vill nu sälja dem till hyresgästerna för ombildning till bostadsrätt istället.

Under två års tid har Alecta inte slutit några nya hyreskontrakt och man har ungefär 100 tomma lägenheter. Sydsvenskan har pratat med Alectas fastighetschef Kent Jonsson, som säger att det är en medveten strategi från företagets sida:

“- Vårt mål är att sälja samtliga fastigheter till hyresgästerna. Men det är också en fråga om pris. Får vi inte det vi begär finns det andra lösningar.”

Skulle det bli andra lösningar så spelar de tomma lägenheterna en roll, menar Kent Jonsson. Då ska de sälja ett antal fastigheter och renovera de tomma husen för pengarna de får från försäljningen. Sydsvenskan skriver:

“Om beståndet säljs förlorar Malmö 800 hyresrätter i en tid när dessa minst sagt är en bristvara. I februari fanns det för övrigt 12000 hyresgäster som bodde i fastigheter där en vilande bostadsrättsförening väntade på försäljning från fastighetsägaren. Samtliga föreningar finns i så kallade attraktiva lägen.”

Källa: Källa Sydsvenskan 17/4-07: