Bostadsbidraget avskaffas?

Finansminister Anders Borg sade i Ekots lördagsintervju den 14 april att han vill avskaffa bostadsbidraget och ersätta det med ett extra barnbidrag som ska gå till ensamstående föräldrar. Jagvillhabostad.nu blev väldigt förvånade, då bostadsminister Mats Odell i ett möte med oss deklarerat att just konsumtionsstöd är vad regeringen vill satsa på, och att bostadsbidragen INTE ska tas bort.

Anders Borg tycker att det är fel att för den som har bostadsbidrag så lönar det sig inte alltid att jobba mer, då man riskerar ett sänkt bidrag. Han sade i intervjun:

“- Bostadsbidraget är en av de sämst konstruerade delarna av det svenska välfärdssystemet. Det är enligt min mening obegripligt att man inte gjort någonting åt det här tidigare.”

Den största andelen som får bostadsbidrag är ensamstående föräldrar, och de ska alltså istället få ett extra barnbidrag som kompensation.

Jagvillhabostad.nu håller med Anders Borg om att bostadsbidraget inte fungerar optimalt idag, men vi menar att det stora problemet är att det är så stelbent. Åldersgränsen på 29 år är märklig, likaså svårigheterna att beräkna sin inkomst ett år framåt. Satsa på att reformera de delarna istället, Anders Borg! Det finns ju unga och studenter som får bostadsbidrag också, hur ska de kompenseras? Att bara fokusera på att kompensera ensamstående föräldrar verkar märkligt – och Jagvillhabostad.nu frågar oss hur kommunikationen på Finansdepartementet egentligen ser ut – Odell säger en sak och Borg en annan.