Alvendal om ungas boende

Konsumentverkets tidning Konrad har intervjuat Stockholms bostadsborgarråd Kristina Alvendal om ungas bostadssituation. Hon svarar bland annat på vad hon vill göra för att det ska bli lättare för unga att skaffa en lägenhet, och vad hon har för tips för unga som vill ha en bostad.

Kristina Alvendal säger att hon vill satsa på att bygga nytt, så att det skapas flyttkedjor och i slutändan blir det en liten och billig lägenhet ledig. Dessutom är hon intresserad av att bygga ungdomslägenheter med lite mindre kvadratmeteryta, samt ta bort skatten för de som hyr ut ett rum i sin bostad så att fler vill göra det.

Hennes tips till unga som vill ha en lägenhet är att man ska ställ sig i olika köer, vara aktiv och kanske bospara.

Alvendal får också frågan om hon inte tror att det blir svårare för unga att få en lägenhet när hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Svaret är:

“-Då utgår man ifrån att alla ungdomar flyttar in i hyresrätter. Ofta dras alla ungdomar över en kam och man utgår ifrån att ingen har råd. Har man ett jobb så är det många ungdomar som också skulle kunna köpa en bostadsrätt. Och pengarna vi får in från försäljningen av hyresrätterna kan vi använda till att bygga nytt.”

Källa: Konrad 19/4-07