Expressens ledarsida ifrågasätter ombildningar

Expressens ledarsida ifrågasätter den 6 maj ombildningarna från hyresrätt till bostadsrätt. De menar att bostadspolitik inte ska handla om att ett fåtal ska göra ett klipp, utan att man ska kunna välja om man vill ha en hyresrätt eller bostadsrätt.

Expressens ledarsida tar upp bostadsmarknaden med anledning av att Riksbanken i början av maj sade att räntan inte kommer höjas under den närmaste tiden, vilket leder till att priserna kommer fortsätta öka. Tidningen skriver:

“För dem som är inne på marknaden, och redan äger en villa eller bostadsrätt, innebär det möjligheter att, åtminstone på pappret, tjäna stora pengar. För dem som inte har foten inne blir trösklarna allt högre.”

De menar att det är bra att folk äger sin bostad, då man tar bättre hand om närområdet och huset, men att bostadsrätten egentligen är en form som inte passar alla. Och det är ingen lysande idé att som ung låna en massa pengar för att köpa sig ett boende. Vidare skriver man:

“Den ideologiska låsningen vid bostadsrätten har också inneburit att få borgerliga politiker ifrågasätter den fortsatta omvandlingen av hyresrätter i Stockholms innerstad till bostadsrätter.
Vid det här laget borde det vara uppenbart att utförsäljningen av allmännyttan mest resulterat i en gigantisk förmögenhetsöverföring från skattebetalarna till dem som får förmånen att köpa sina lägenheter till priser långt under marknadsvärdet.”

Tidningen avslutar med:

“Bostadspolitik kan inte handla om att ge några få möjligheten till miljonklipp. En fungerade bostadsmarknad förutsätter att det finns realistiska alternativ. Man ska kunna välja om man vill hyra eller köpa sin bostad. I dag är vi snabbt på väg mot en situation där det enda alternativet i storstädernas mest attraktiva områdena är att köpa en bostadsrätt.”

Lösningen stavas mer differentierade hyror, enligt Expressen.

Källa: Källa Expressen 6/5-07