Jagvillhabostad.nu i Kvällsöppet

Jagvillhabostad.nu deltog i debattprogrammet Kvällsöppet den 3 maj där man diskuterade de stigande bostadspriserna i landets storstäder. Nätverket fick mycket utrymme att tala om hur bostadsrättsmarknaden påverkar ungas chanser att ta sig in på bostadsmarknaden, och ytterligare svårigheter som unga får vid extrem prisutveckling.

I programmet “Kvällsöppet med Ekdal och Hakelius” som denna gång gick under namnet “Bostadsrallyt” diskuterades bara bostadspriser och inte hyresmarknaden i någon större utsträckning. Jagvillhabostad.nu fanns i publiken med två personer och fick stor möjlighet att tala om hur det ser ut för de unga som är intresserade av att köpa bostadsrätt eller villa/radhus.

Bland våra medlemmar är det fortfarande den stora majoriteten som efterfrågar en hyresrätt, men för de med familj, en del över 30 år och andra är framför allt bostadsrättsmarknaden intressent. Ytterligare ett antal unga vuxna känner sig tvungna att köpa en bostad eftersom de aldrig får tag på ett förstahandskontrakt på hyresmarknaden. Det gemensamma för dessa unga är att det får allt svårare att kunna köpa något alls när priserna skenar i höjden.

I programmet fanns både mäklare och bankfolk representerade, liksom Hyresgästföreningen, forskare från KTH och bostadssökande själva. De bostadssökande kritiserade bland annat de lockpriser som man använder sig av och den bristande professionalitet som mäklare visar mot köpare. Man upplever en enorm tids- och prispress när väl köpet ska ske. En tjej sa till exempel att man funderar längre tid innan man köper ett par nya jeans än vad man gör när man ska göra sin livs affär – köpa bostad.