Kan man ombilda ett andrahandskontrakt…

Vad händer med unga utanför bostadsmarknaden vid ombildningen av allmännyttan? Jagvillhabostad.nu arrangerade den 14 maj en diskussion om ombildningen av allmännyttans bostäder och hur detta påverkar unga i Stockholm. Kristina Alvendal (m) och Teres Lindberg (s) debatterade utifrån ungas perspektiv.

I ABF-huset, på Sveavägen 41 i Stockholm samlades ett antal framför allt unga för att få svar hur stadens politiker planerar för att unga ska kunna få en bostad också framöver, efter att stora delar av de allmännyttiga bostäderna sålts ut.

Jagvillhabostad.nu arrangerade tillsammans med ABF Stockholm debatten “Kan man ombilda ett andrahandskontrakt… – Vad händer med unga utanför bostadsmarknaden vid ombildning av allmännyttan?”

ABC sände direkt från debatten och hade inslag om unga bostadssökande både i sin 19.10-sändning och klockan 22.15 (se inslagen nedan).

Den politiska majoriteten har satsat hårt på att boende i allmännyttan ska kunna köpa sina lägenheter och därmed ombilda dem till bostadsrätter. Detta samtidigt som många unga står utanför den reguljära bostadsmarknaden. Situationen kommer dessutom att förvärras då antalet unga ökar markant de kommande åren. Den stora frågan vi diskuterade under kvällen var vilka konsekvenser ombildningar får för denna grupp och vilka lösningar de politiska blocken ser ?

De medverkande var Tobias Olsson och Sofia Larsson, Jagvillhabostad.nu, Roger Andersson, professor i kulturgeografi, Institutet för urban och bostadsforskning, Uppsala Universitet, Kristina Alvendal (m), bostad – och integrationsborgarråd i Stockholms stad samt Teres Lindberg (s), bostadspolitisk talesperson för socialdemokraterna i Stockholm. Moderator för debatten var Tobias Lind från Unga Utredare.

Inom kort lägger vi upp antackningar från själva debatten, där ni kan se vilka huvudargumenten var från de politiska blocken.