Försäkringsbolaget If varnar för ombildning

Majoriteten i Stockholms stadshus satsar på att boende  i förorterna ska ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Men försäkringsbolaget If varnar för det och manar till försiktighet. Många av husen är helt enkelt i för dåligt skick, menar de.  Främst är det fuktskador och dåliga stammar man ska se upp med.

Ett exempel på ett område där fastigheterna är i dåligt skick är, enligt Stockholms Stadshus AB:s administrativa direktör Joachim Quiding, Östberga. Trots det så går man vidare med ombildningarna där. Joachim Quiding säger till tidningen:

” – Det är bland det värsta jag har sett. Avloppssystemet kollapsade när de tunna plaströren sprack.”

Försäkringsbolaget If bedömer att ungefär en tredjedel av husen byggda under miljonprogrammens dagar idag har omfattande renoveringsbehov. Bolagets informationschef Ulf Backman säger till SvD:

” – Har man omvandlat sin hyresrätt till bostadsrätt och föreningen plötsligt måste byta rörledningssystem så kostar det mellan 200 000 och 250 000 kronor per lägenhet.”

Men Backman säger också att det finns hus byggda under miljonprogrammet som är i jättebra skick, och att rådet därför är att alltid göra en teknisk besiktning innan man ombildar. Och det gör allmännyttan innan de sätter priserna, säger Joachim Quiding.

Källa: Svenska Dagbladet 4/6-07