Boverket: färre hyresrätter byggs

Martin Hedenmo är analyschef på Boverket och han säger att bostadsbyggandet kommer öka de närmaste åren, trots slopat statligt stöd. Däremot kommer antalet hyresrätter minska. Han säger till Sveriges Radio:

” – Vi tror ju då att vi kommer att se en minskning av byggandet av hyresrätter från 2008 framförallt och att en större del kommer att utgöras av egna hem och bostadsrätter och kanske lite dyrare hyresrätter.”

sr.se skriver att i hela landet har allmännyttans byggande minskat med en tredjedel. I Stockholm byggs det tre gånger fler bostadsrätter än hyresrätter.  GP skriver att i Stockholmsregionen behövs det 10 600 nya bostäder per år, i Göteborg 5 500 och i Malmöregionen 3 900 stycken.

Martin Hedenmo säger till Sveriges Radio att de slopade investeringsbidragen kommer leda till färre billiga hyresrätter:

” – De här stöden har ju gått till bostäder som varit på en lite lägre hyresnivå i storstadsregionerna. Hyresrätter till lite lägre, rimliga hyror för familjer. Det segmentet kanske minskar de närmaste åren.”

Källa: www.sr.se 31/5-07 och Göteborgs-Posten 1/6-07